Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Tømrermester RFA

Andelskøbere har fokus på foreningens økonomi

Gennem de seneste kriseår på boligmarkedet har der løbende været historier fremme omkring et kriseramt andelsboligmarked, og ifølge førende boligøkonom har det gjort andelskøberne mere opmærksomme på foreningens økonomi, når de køber en andelsbolig.

Usunde foreninger, insolvente foreninger og kriseramte foreninger. Sådan har det lydt om en række andelsboligforeninger de seneste år, efter at finanskrisen brød ud efteråret 2008. Krisen skyllede indover boligmarkedet og ramte blandt andet de nystiftede andelsboligforeninger.

Foreninger som blandt andre Ringertoften og Duegården blev hårdt ramt, da det viste sig, at foreningernes valuarvurderinger var for høje i forhold til, hvad lejlighederne kunne sælges for. Det medførte, at andelshaverne i foreningerne ikke kunne sælge deres andele uden at lide store tab.

Mere realisme i dag

Disse skrækhistorier kastede medierne sig over, og andelsboligmarkedet blev fremstillet som en del af boligmarkedet, der var og er i dyb krise. Og netop det store fokus på de økonomisk usunde foreninger har ifølge Nordeas boligøkonom Lise Nytoft Bergmann gjort andelskøberne mere realistiske.

Gennem de seneste år har der været skrevet rigtig meget omkring andelsboligmarkedet, og der har især været skrevet meget om, at det er farligt at købe en andelsbolig, så folk ved godt, at de skal se på finansieringen og foreningens vedtægter og økonomi, når de investerer i en andelsbolig. Det er andelshaverne bevidste om. Det samme gælder bankrådgiverne, i hvert fald i Nordea, der er opmærksomme på at se på foreningens finansieringsform og økonomi, siger Lise Nytoft Bergmann, der understreger, at langt de fleste andelsboligforeninger er økonomisk sunde foreninger. 

Ikke en attraktiv investering

Problemet i de insolvente foreninger er, at de er købt til en overpris, og nu er de ikke attraktive at investere i.

Det værste eksempel på insolvente foreninger er AB Duegården på Frederiksberg. Foreningen blev stiftet i 2007, inden krisens udbrud, og blev kort efter vurderet til en for høj valuarvurdering.

Som køber af en andelsbolig gør man klogt i at tjekke foreningens økonomi, og måske få din bank eller anden rådgiver se regnskaber og økonomien igennem, inden du sætter underskriften på handelskontrakten.