Andelshavere stavnsbindes af foreningens vedtægter
De nye højere priser på andelsboliger presser mange andelshavere. De har nemlig svært ved at sælge deres lejlighed og hvis de i stedet vil fremleje står foreningens vedtægter i vejen.
PRESSEMEDDELELSE
AB Gruppen A/S
Pressemeddelelse fra Andelsportal.dk
Udsendt 19. juni 2008
Andelshavere stavnsbindes af foreningens vedtægter
De nye højere priser på andelsboliger presser mange andelshavere. De har nemlig svært ved at sælge deres lejlighed og hvis de i stedet vil fremleje står foreningens vedtægter i vejen.
De meget høje offentlige vurderinger på andelsboliger har bevirket, at rigtig mange andelslejligheder er steget over 100 % på et år. Men det er ikke alle der kan sælges til de nye høje priser, og for at undgå at sidde med dobbelt husleje eller give flere hundredetusinde kr. i rabat, vælger nogle, at fremleje deres lejlighed. Men det sætter mange foreningers vedtægter en stopper for, da det normalt kun er lovligt at fremleje, hvis man i en årrække flytter til udlandet. Og så må andelshaveren sætte lejligheden til salg gennem en ejendomsmægler og håbe at tabet bliver minimalt eller helt lade være med at flytte og derfor være stavnsbundet.
Foreninger må godt ændre vedtægterne
Ifølge afdelingsdirektør Anette Dyhl fra Datea, som er én af landets største administratorer, kan foreningen godt ændre deres vedtægter, så den enkelte andelshaver kan fremleje sin andelslejlighed; Dog vil de færreste foreninger nok gøre det, da det kan ende med, at hele ejendommen er fremlejet, hvorved fundamentet vil skride for foreningen og Anette Dyhl fortsætter; Samtidig skal foreningen være opmærksom på, at vil de ændre vedtægterne tilbage til de oprindelige regler om fremleje, skal der være absolut flertal. Med andre ord skal samtlige i foreningen stemme for vedtægtsændringen siger Anette Dyhl.
Offentlige vurderinger holder ikke altid
At de offentlige vurderinger til tider slet ikke har hold i virkeligheden, fortæller Michael Hammerbak fra Home Christianshavn og eksemplificerer med en andelsforening på Holmen; Den havde en offentlig vurdering, der svarede til kr. 50.000 pr. m2, hvor en tilsvarende ejerbolig lå på kr. 40.000 pr. m2. og det er der jo ikke fornuft i siger Michael Hammerbak og fortsætter; En andelslejligheds salgspris lå på kr. 3.6 mio., men kunne kun sælges for kr. 1.5 mio. – med andre ord, en vurdering langt over den reelle markedspris.
Andelsportal.dk har længe gjort opmærksom på at den offentlige vurdering hos især nyere andelsforeninger er stærkt forvrænget i forhold til markedsprisen og portalen anbefaler, at den enkelte forening overvejer en valuarvurdering i stedet for den offentlige vurdering, hvorved andelskronen får et mere retvisende prisniveau.
Andelsportal.dk servicerer landets andelshavere og andelsboligforeninger med bl.a. gratis rådgivning, nyheder på andelsboligmarkedet og arbejdsopgaver i udbud. Portalen har sammen med sine søsterportaler Ejerportal.dk og 3byggetilbud.dk over 65.000 månedlige brugere og videreformidlede arbejdsopgaver for mere end kr. 2.5 mia. i 2007
Kontakt direktør Maria Saur Carlsen fra Andelsportal.dk på telefon 7733 4000 eller mac@3byggetilbud.dk for mere information og billedmateriale.