Andelsboligforeninger kan spinde guld på lave renter
De lave renter er ikke kun til husejernes fordel. Landets andelsboligforeninger kan med fordel omkonvertere til et billigere realkreditlån, hvilket kan sænke den månedlige boligafgift eller skabe luft i flere foreningernes trængte økonomi. Sådan er meldingen fra Nordea, der bakkes op af førende cheføkonom.
I øjeblikket hører vi næsten om nye, billige lån hver uge. Først 3,5 procent, så 3 procent og nu 2 procent. Realkreditinstitutterne konkurrerer nærmest om de mest favorable lån. Men det er ikke kun landets husejere, for hvem de attraktive realkreditlån er en fordel for.
Et stort udsnit af de mere end 200.000 andelsboligforeninger kan nemlig også få glæde af de lave renter. Mange foreninger kører med realkreditrenter på 4-6 procent, men for mange er det en mindre god forretning, når man ser på de nye lån, der er kommet i 2012. Og ifølge Nordea, der udbyder tre nye obligationslån til en rente på 2, 3 og 3,5 procent, er det lukrativt for foreningerne at konvertere nu.
Kan omlægge til en lavere rente
“Vi oplever i øjeblikket, at mange andelsboligforeninger med fordel kan omlægge deres realkreditlån. Andelsboligforeninger der har et realkreditlån med fast rente, kan i mange tilfælde omlægge til et lån med en lavere rente og derved reducere renteudgifterne. Foreninger med variabelt forrentede lån, skal overveje om de fortsat ønsker risikoen ved den variable rente, eller om de skal sikre en lav rente fremadrettet ved at omlægge til fastrente nu,” siger boligforeningsrådgiver i Nordea Lasse Andersen
Lasse Andersen bakkes op af en af landets førende boligeksperter Christian Hilligsøe Heinig, der er cheføkonom i Realkredit Danmark. I et nyt blogindlæg på Andelsportal.dk giver Christian Hilligsøe Heinig udtryk for, at mange, især sunde foreninger, med fordel kan sænke driftsudgifterne eller igangsætte større renoveringsprojekter ved at konvertere til et lån med en lavere rente. Cheføkonomen skriver blandt andet:
Mulighed for at igangsætte renoveringsprojekter
Dette understøttes også af den aktuelle markedssituation, hvor handelspriserne på andelsboligerne er et godt stykke under maksimalprisen. Det betyder med andre ord, at andelsboligforeningerne kan optage realkreditlån uden, at det nødvendigvis kommer til at gå ud over markedsværdien af andelsboligerne, og dermed til evt. gene for potentielle sælgere i foreningen.
Lasse Andersen fra Nordea bakker tanken om muligheden for at påbegynde renoveringsprojekter op.
“Det lave renteniveau betyder endvidere, at de andelsboligforeninger der har planlagt renoverings- eller vedligeholdelsesarbejder, kan overveje at fremskynde projekterne og derved få det finansieret til en lav rente.”
De lavere obligationsrenter kan ligeledes betyde, at flere foreninger kan sænke den månedlige boligafgift, eller skabe luft i foreningens økonomi ved at afdrage mere på foreningens lån.
Nordea Kredit har åbnet 3 nye obligationsserie, med en behagelige lav rente:
- 2 % Obligationslån/Kontantlån med afdrag og en løbetid på 15 år.
- 3 % Obligationslån/Kontantlån med afdrag og en løbetid på 20 år.
- 3 % og 3,5 % Obligationslån/Kontantlån med afdrag og en løbetid på 30 år.