Andelsboligforeninger bør lægge lange budgetter
Mange andelsboligforeninger lægger typisk budgetter år efter år. Foreningernes budgetter bliver vedtaget på den årlige generalforsamling. Men faktisk kan det være klogere at lægge længere budgetter, der giver et større overblik over foreningens økonomi samt sikkerhed for, at boligydelsen ikke eksploderer.
De fleste andelsboligforeninger afholder hvert år budgetmøder og generalforsamlinger i en af forårsmånederne. Her bliver det årlige budget lagt og vedtaget. Det gælder for eksempel udgifter og indtægter, den månedlige boligydelse og det generelle budget.
Men det kan være en god idé ikke kun at tænke ét år frem. Andelsboligforeninger kan med fordel lægge budgetter, der ikke kun varer ét år, men i stedet op til ti år. Hos Nordea oplever man nemlig, at en række andelsboligforeninger blot lægger budgetter, der varer ét år, men ifølge banken er der en række fordele ved at vedtage et budget, der løber henover 5-10 år.
Overskueligt budget
“I Nordea anbefaler vi at andelsboligforeningerne arbejder med 5- og 10-års budgetter. Vi oplever at budgetter bliver vedtaget med tilbagevirkende kraft, halvvejs inde i budgetåret og det mener vi ikke er optimalt. Et langsigtet budget gør det synligt for andelshaverne, hvor stort behovet til kommende vedligeholdelsesarbejde er, og hvordan det vil påvirke boligafgiften. Budgetterne medvirker til, at der kommer en kontinuitet i boligafgiften, således at både andelshavere og eventuelle købere kan gennemskue, hvad de skal betale i husleje i de kommende år,” siger Lasse Andersen, boligforeningsrådgiver hos Nordea.
Problemet ved at lægge de korte budgetter er, at man som andelshaver kun kan overskue foreningens økonomi max 12 måneder frem. Derudover vedtager mange andelsboligforeninger deres budgetter i marts, april og maj, og så er løbetiden endnu kortere.
Skaber mere overblik
Med et budget, der løber fem eller ti år frem, ved hver enkelt andelshaver, hvordan foreningens økonomi ser ud en årrække frem, og det er en fordel for den enkelte beboer og foreningen, eftersom man ved, at der ikke kommer uforudsete regninger eller udgifter, og samtidig bliver det mere attraktivt for nye beboere at komme ind i foreningen, da de for eksempel kan se, hvordan boligydelsen/huslejen vil udvikle sig de kommende år.
De lange budgetter er med andre ord med til at sikre de eksisterende andelshavere og kommende købere.