Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Altan.dk

Andelsboligforening steg 140 mio. kr. på 24 dage

Den kriseramte andelsboligforening A/B Duegården på Frederiksberg er det største skrækeksempel på en økonomisk usund andelsboligforening, der er i risiko for at gå konkurs. Nye dokumenter fra den igangværende retssag viser, at foreningens værdi fløj urealistisk i vejret, blot tre uger efter foreningens stiftelse. Nu kan beboerne ikke sælge deres andel.

Andelsboligforeningen A/B Duegården har efterhånden udviklet sig til en græsk tragedie, hvor andelshaverne ikke kan sælge deres bolig. Foreningen kæmper for at gå konkurs og Nykredit kæmper imod konkursen, da selskabet har penge i klemme.

De seneste måneder har Nykredit og A/B Duegården ligget i retssag med hinanden, og nu viser nye dokumenter, som Andelsportal.dk er kommet i besiddelse af, at foreningens værdi blev urealistisk højt sat få uger efter, at A/B Duegården blev stiftet.

140 millioner kroner på 24 dage

Foreningen på Frederiksberg blev stiftet den 2. marts 2007 af 122 andelshavere til en købesum på 360 millioner kroner. 24 dage efter, den 26. marts 2007, fik A/B Duegården en valuar til at vurdere foreningens værdi, og så steg værdien til 499 millioner kroner – altså små 140 millioner kroner på omkring tre uger. Det fremgår af dokumenterne.

Værdistigningen fra at andelsboligforeningen blev oprettet og frem til valuarvurderingen kan ikke begrundes med, at markedspriserne for udlejningsejendomme generelt var steget så meget. Så galt var det dog ikke. Men selvfølgelig afhænger værdien ved denne vurdering af, hvilke forudsætninger man byggede vurderingen på, og her kan jeg kun gisne om, hvad der ligger til grund for valuarvurderingen, siger boligekspert fra CBS (Copenhagen Business School) Jens Lunde.

Finanstilsynet på sagen

Efter den høje valuarvurdering solgte flere andelshavere deres bolig til beboere, der nu står tilbage med en bolig, hvis værdi er styrtdykket, og de kan ikke engang sælge den for 1 krone. I stedet er de bundet til foreningens gæld og betaler høje månedlige ydelser.

Den seneste udvikling med A/B Duegården er, at vrede beboere har bedt Finanstilsynet om at kigge på, om Nykredit har overbelånt foreningens ejendom. En konkurs vil koste Nykredit flere hundrede millioner kroner ud af de i alt 495 millioner kroner, som Nykredit har i klemme i Duegården.

Arbejder på rekonstruktionsplan

A/B Duegårdens økonomiske nedtur er i høj grad forsaget af foreningens renteswap, der er indgået på et tidspunkt, hvor markedsrenten var højere end det nuværende markedsrente niveau.

I øjeblikket arbejder man på at etablere en rekonstruktionsplan, der skal redde A/B Duegården. En sådan plan er man endnu ikke nået til enighed om.