Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Østjysk Tagbyg ApS

Andelsboliger rives væk i hovedstaden

Andelsboliger i København er særdeles populære blandt boligsøgende. Faktisk bliver langt de fleste andelslejligheder solgt næsten ligeså snart de kommer på markedet. Og det gælder både andelsboliger solgt igennem en mægler og de andelslejligheder, der er solgt udenom mægler. I 2014 var den gennemsnitlige liggetid på andelslejligheder solgt i selvsalg kun 36 dage. Læs mere her og se vores grafik over, hvor hurtigt andelslejligheder blev solgt i de forskellige dele af København i 2014.

Liggetiderne på andelslejligheder i hovedstaden er kortere, end de har været i årevis. En undersøgelse foretaget af Boligsiden.dk over mæglersalg af andelslejligheder i København, viste, at hver fjerde lejlighed blev solgt på 6-8 dage i 2014.

Det er dog ikke kun igennem ejendomsmæglere, at andelslejlighederne i København sælger godt. Selvsalg af andelsboliger i hovedstaden er også blevet særdeles populært. I en undersøgelse af Boliga Selvsalg for Andelsportal.dk var den gennemsnitlige liggetid på selvsalgs-andelslejligheder 36 dage i 2014. Tallene er baseret på over 1000 salg af andelslejligheder beliggende på Frederiksberg, Frederiksberg C og i København K, Nørrebro, Nordvest, Østerbro, København S, København SV og Vesterbro. De korteste gennemsnitlige liggetider fandt man på Frederiksberg C. Her blev andelene via selvsalg i snit solgt på 20 dage. De længste gennemsnitlige liggetider på andele finder man i København SV og i København K. Her ligger andelene i gennemsnit 46 dage før de bliver solgt, hvilket dog stadigvæk er hurtigt.

Den korte liggetid kombineret med, at sælgere slipper for at betale salær til en ejendomsmægler, er med til at forklare, hvorfor så mange vælger selvsalg. Sælgerne kan uden større besvær finde købere, på egen hånd, og ejendomsmægleren kan derfor ses som et unødvendigt mellemled i handlen. På denne grafik kan du se, hvor hurtigt andelsboligerne i København bliver solgt:

Køberne skriver under på stedet

Den enorme efterspørgsel på andelslejligheder, har betydet at køberne er begyndt at gå mere aggressivt til værks i boligjagten. I København oplever flere sælgere, at køberne underskriver kontrakten allerede, når der afholdes fremvisning af andelslejligheden. Politiken skriver, at et par oplevede at blive sendt hjem fra et åbent hus-arrangement, fordi andelen allerede var blevet solgt da de ankom. Nogle købere vælger, ifølge Politiken, desuden at tage kursus i, hvordan man forøger sine chancer for at få en andel, så de er bedre klædt på til at kunne skrive under på en kontrakt på stedet, hvis muligheden byder sig.

Forøget risiko for køberne

Den enorme efterspørgsel gør, at køberne ofte er nødt til at tage en hurtig beslutning, hvis de er interesserede i en andelslejlighed. Dette medfører dog, at flere køber sig ind i foreninger, som de ikke ved tilstrækkeligt meget om på forhånd. Køberne får blandt andet ikke altid sat sig ordentlig ind i, hvordan foreningernes økonomiske situation er, hvilket kan vise sig som et problem senere hen, fx hvis den månedlige boligafgift stiger voldsomt. Købere bør for så vidt muligt altid vide så meget som muligt om en forening, inden de køber andel i den. Både så de ikke selv får grimme overraskelser, men faktisk også for foreningens skyld. Hvis en af køberne pludselig havner i økonomisk uføre, fx fordi de ikke har været klar over en stigende boligafgift, kan de andre andelshavere i foreningen risikere at skulle hæfte for køberen.