Andelsboliger femdobles i værdi
Følgende artikel blev bragt i Berlingske Tidende lørdag den 15. oktober 2005:
Mange andelsboliger femdobles i værdi
Værdien af flere andelsboliger i Danmark er inden for det sidste år både fire- og femdoblet i værdi.
Med et snuptag er værdien af tusindvis af andelsboliger i år steget med både 200 og 300 procent. Flere steder endda helt op til om en femdobling af værdien, og milliongevinster til andelshaverne.
Gevinsten kommer ene og alene, fordi andelsforeningerne ændrer principper for, hvordan boligerne er vurderet.
Andelsboliger kan værdisættes på tre måder:
- Ud fra anskaffelsespris. Det bruger stort set ingen.
- Ud fra den offentlige vurdering. Og her starter festen, for alene i år er den offentlige vurdering af mange andelsboliger hævet med op til 55 procent i København.
- Men den helt store værdistigningen kommer, hvis foreningen går over til en såkaldt valuarvurdering. Det vil sige, at en ejendomsmægler eller særlig ekspert sætter en realistisk pris på boligen, og den ligger i disse år typisk langt over den offentlig vurdering.
Kuben Ejendomsadministration administrerer andelsboliger i hele landet, og herfra fortæller ejendomsadministrator Bjørn Weber, at flere andelsboliger det sidste års tid er steget med både fire og fem gange i værdi.
»Vi har en forening ude på Jagtvejen, hvor andelsværdien er steget fra 193.000 kroner til 991.000 kroner på ét år i forbindelse med overgang til en valuarvurdering. Det gælder for en lejlighed på 100 kvadratmeter. Et andet eksempel er Schifters Kvarter på Holmen, hvor værdien af 173 boliger er reguleret op med næsten fire gange. Lejligheder på 92 kvadratmeter er steget fra 400.000 til 1,44 millioner kroner i værdi. Det er helt vanvittigt, men altså noget vi ser en del steder,« siger han.
Det er især hvis andelsboligerne er nye eller godt vedligeholdt, at de offentlige vurderinger halter langt efter en realistisk pris.
Ny lovgivning for andelsboliger betyder, at den enkelte andelshaver nu kan belåne sin andel til købe af ny bil, møbler eller andre forbrugsgoder.
Derfor er der stigende interesse for at andelskronen – værdien af andelslejligheden – skal være så høj som mulig, så andelshaverne kan drage fordel af de stigende priser på det danske ejendomsmarked.
Salgschef Tim Hansen fra Kuben mener udviklingen er god: »Det giver andelshaverne mulighed for at komme med på en den optur, som præger det øvrige boligmarked. Det viser, at der ligger store muligheder også i at eje en andelsbolig,« siger han.
At gå over til en valuarvurdering kræver dog en generalforsamlings beslutning, og at en statsautoriseret valuar årligt vurderer ejendommen til handelspris.
Også Andelsportal.dk har undersøgt andelsboligforeningers vurderingsprincipper, og kan konstatere, stadigt flere andelsboligforeninger ændrer vurderingsprincip, hvor efter priserne stiger med ekspresfart.
»Det gør mange. Det er ret store tal vi snakker om blandt de tæt ved 190.000 andelsboliger i Danmark,«
siger Martin Borgstrøm, der er direktør for Andelsportal.dk.
»Det er dog væsentligt, at foreningen vælger en autoriseret valuar, som har den rette markedsindsigt. Det er nemlig en forudsætning, at valuaren i det daglige beskæftiger sig med salg af udlejningsejendomme, så de kender den aktuelle markedsværdi på foreningernes ejendomme,« siger Martin Borgstrøm.
Andelsportal.dk drives af AB Gruppen og servicerer landets andelshavere og andelsboligforeninger med rådgivning, nyheder på boligmarkedet og arbejdsopgaver i udbud.
Kilde: Berlingske Tidende