Andelsboligen oplagt som studiebolig
Når de danske uddannelser åbner op for det kommende semester, bliver det med et rekordstort antal studerende, og det tvinger de studerende til at tænke alternativt på boligmarkedet.
Aldrig tidligere har man målt et så højt antal studerende på de videregående uddannelser som i år, og man har trods alt foretaget målingerne siden 1977. Derfor er der rift om boligerne, og en anbefaling fra cheføkonom Ulrikke Ekelund fra BRF Kredit lyder derfor, at de studerende bør overveje andelsboligen som studiebolig. Det skriver hun i sin klumme på Metropenge.dk.
Ulrikke Ekelund skriver, at de mange studerende sætter pres på markedet, hvor de normalt bor på kollegier eller i ungdomsboliger, hvor de bor til leje. Når de nu er så mange, bliver de dog nødt til at tænke alternativt, og derfor kommer andelsboligen i spil.
– Andelsboligmarkedet har de seneste par år fået et lidt dårligere ry, som i langt de fleste tilfælde slet ikke er berettiget. Alene i Københavns-området er der over 150.000 andelsboliger, og de fleste er i veldrevne foreninger med en fornuftig økonomi. Kigger du på andelsbolig, er det vigtigt, at du sætter dig ind i andelsforeningens regler. Må du for eksempel udleje lejligheden i tilfælde af et studieophold i udlandet? Du bør også få professionel hjælp, hvis du ikke er kyndig i regnskaber og finansielle produkter, skriver Ulrikke Ekelund i sin klumme.
Forældrene betaler
Som studerende kan man enten selv købe en andelsbolig ved at optage lån eller oprette en andelsboligkredit, men en mulighed, som nok vil være realistisk for flere er, at få forældrene til at hjælpe til.
Det kan ske på to måder. Enten som et forældrekøb, som flere og flere andelsboligforeninger åbner op for, selvom man ikke normalt må bo i an andelsbolig, som man ikke selv ejer, eller ved hjælp af forældrefinansiering, hvor barnet låner penge til andelsboligen af forældrene og derved selv ejer boligen.