Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Tømrermester RFA

Andelsboligen er ikke ved at dø –– Tværtimod!

Dagbladet Politiken skriver i en artikel mandag, at stiftelsen af nye andelsboligforeninger er gået i stå, og at andelsboligformen derfor har en truende dødsdom hængende over hovedet. Direktør, Jan Hansen, fra Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation afviser alle argumenterne i analysen.

Mange andelsboligejere fik nok morgenkaffen galt i halsen, da de mandag morgen kunne slå op i Politiken og læse, at andelsboligerne er plaget af så mange problemer, at de risikerer at styre direkte mod afvikling. Baggrunden for artiklen bygger på tal fra Danmarks Statistik, som viser, at antallet af nye andelsboliger kun er vokset med 974 – det laveste antal i 30 år. Direktør for Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation, Jan Hansen, ser dog intet alarmerende i disse tal.

– Det er intet mystisk over, at tallene er stagneret, for der har ganske enkelt ikke været udbudt særligt mange private udlejningsejendomme. Derudover står byggemarkedet stort set stille oven på finanskrisen. Set i forhold til resten af boligmarkedet, så er andelsboligen den boligform som har haft den største relative fremgang over en længere periode.

Lektor i boligøkonomi fra handelshøjskolen CBS, Jens Lunde, fremfører i Politiken, at en hel del andelsboliger i dagens Danmark er lejet ud.

– Jeg ved ikke, hvor Jens Lunde har de tal fra. Faktisk har langt de fleste andelsboligforeninger skrevet ind i deres vedtægter, at andelsboligerne ikke må lejes ud ved svigtende salg. Så antallet af udlejede andelsboliger er mikroskopisk lille. Specielt, hvis man ser det i forhold til antal af ejerboliger, der er udlejede, siger Jan Hansen.

Politiken konkluderer også på baggrund af antallet andelsboliger på tvangsauktioner, at det skranter for boligformen. Han skriver således, at der i 90’erne stort set ikke forekom andelsboliger på tvangsauktion. Det har sin egen helt naturlige forklaring. For loven, der gjorde det muligt at optage lån med pant i andelslejligheder trådte først i kraft pr. 1. februar 2005. Andelsboliger kunne således ikke tvangssælges før denne dato, hvorfor en sammenligning med tvangsauktioner i 90’erne slet ikke giver nogen mening.

Meningsløs sammenligning- Antallet af andelsboliger på tvangsauktion er i øvrigt forsvindende lille, hvis man sammenligner med ejerboliger, siger Jan Hansen.

Langt de fleste andelsboligforeninger har styr på økonomien

Heller ikke direktør for Andelsportal.dk, Martin Borgstrøm, kan genkende det dystre billede, der males i Politiken, og han er uenig i, at andelsboligforeninger generelt er plaget af dårlig økonomi.

– Langt de fleste andelsboligforeninger har en glimrende økonomi, og det er et fåtal som er i problemer. Jeg vil mene, at 95-97 procent af landets andelsboligforeninger kører ganske fortrinligt, siger han.