Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Bykærs Anlæg ApS

Afdragsfri lån til andelshavere

Den kommende lovpakke om andelsboliger baner vejen for en stor håndfuld nye produkter til ejere og købere af andelsboliger. Basisbank er først med afdragsfri andelsboliglån. Bankerne øjner et nyt stort marked, når de 177.000 danskere i andelsboliger fra næste år kan stille deres andelsbevis som sikkerhed for et boliglån. Det kan bane vejen for afdragsfrihed, fastrentelån, lange løbetider og alle de andre produkter, som ejerboligerne nyder godt af.

Basisbank er først med tilbuddet om tre års afdragsfrihed på andelsboliglånet.
“Loven er ikke helt på plads endnu, men vi tør godt tage chancen og tilbyder kunderne afdragsfrihed, skønt vi ikke er sikret fuld garanti endnu. Vi starter med tre års afdragsfrihed, og når loven er på plads, kan man let forestille sig andelsboliglån med 10 års afdragsfrihed, som vi kender fra ejerboliger. Det betyder, at de helt unge får bedre muligheder for at købe sig ind i en andelsbolig, mens de stadig læser,” siger bankdirektør Søren Toft-Nielsen fra Basisbank, som venter flere og billigere produkter til andelsboligejerne med den nye andelsboliglov.

Flere på vej

Basisbank får ikke længe lov at være alene som nyskabende på andelsboligmarkedet. Såvel store som små pengeinstitutter sidder p.t. og vurderer, hvilke produkter fra ejerboligerne, der skal tilbydes andelsboligejeren.

“Vi kender ikke den endelige udformning af loven endnu, så jeg kan ikke sige præcis, hvad vi vil tilbyde kunderne. Men det er klart, at jo mere pantsætningsreglerne måtte komme til at ligne dem, vi kender fra ejerboligmarkedet, desto større er sandsynligheden for, at produkterne kommer til at ligne dem, vi allerede kender i dag med afdragsfrihed, variabel eller fast rente og længere løbetider,” konstaterer underdirektør Morten Kyhn Sindby fra Danske Bank og konstaterer, at der let kan opstå nogle kreditpolitiske udfordringer for bankerne.

Det er Basisbank enig i. “Det er klart, at vi i fremtiden kommer til at se på både kundens økonomi og på den bagvedliggende finansiering af hele andelsboligforeningen,” erkender Søren Toft-Nielsen.

Ondt i økonomien

Det skyldes bl.a., at mange af de nye og dyre andelsboligprojekter allerede under opførelsen bliver finansieret med afdragsfri rentetilpasningslån for at holde omkostningerne nede.

I tilfælde af en kraftig rentestigning kan de projekter få særdeles ondt i økonomien, og så kan det pludselig være problematisk, hvis også den enkelte beboeres boliglån er afdragsfrit og variabelt forrentet.

Kilde: Jyllands-Posten