Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Tømrermester RFA

ABF: Usaglig andelsdebat

Venstre og Dansk Ejendomsmæglerforening ønsker at fjerne maksimalprisen på andelsboliger. Det handler i virkeligheden om en styrkelse af mæglernes forretningsområde, mener direktør for Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation, Jan Hansen.

Indtil for få år siden var det almen praksis selv at sælge sin andelsbolig. Køberne stod i kø på ventelister, hvilket betød, at finde en sælger blot var et spørgsmål om at vælge den næste i rækken. Derfor kunne sælger selv stå for alt i forbindelse med handlen, hvilket resulterede i, at omkostningerne i forbindelse med et salg sjældent lød på mere end cirka 5.000 kroner.

Urimelige salærer

Men da vurderingerne på andelsboliger først skød voldsomt i vejret og siden dalede over en længere periode, så blev det anderledes svært at sælge sin bolig, hvilket fik ejendomsmæglerne til at gøre deres indtog på andelsboligmarkedet. En tendens som direktør for Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation, Jan Hansen, ikke bifalder.

– Som ventet har mæglernes indtog fået transaktionsomkostningerne til at eksplodere fra kr. 5.000 til kr. 60-100.000. Salærer i den størrelsesorden finder jeg helt urimelige, og behovet for alternativer til mæglersalg er større end nogensinde, siger han i en pressemeddelelse.

Han mener, at mæglerne nu prøver at fastholde et lukrativt forretningsområde ved at forsøge at afskaffe maksimalpriserne.

– Senest har mæglernes forlængede arm på Christiansborg, Venstres boligpolitiske ordfører Louise Schack Elholm, i et debatindlæg på Altinget.dk argumenteret for at ophæve maksimalpriserne på andelsboliger. F.eks. mener hun, at det er nemmere at fastsætte prisen på en andelsbolig i et frit marked. Intet er mere forkert. Det bliver hverken nemmere eller sværere, for allerede i dag sælges et stort antal andelsboliger til markedspriser – uanset at vi stadig har maksimalpriser.

Ikke et sagligt argument

I de fleste foreninger bliver maksimalpriserne lagt fast ud fra den offentlige ejendomsvurdering eller ved besigtigelse foretaget af en valuar. Altså med udgangspunkt i handelsværdien for private udlejningsejendomme. Netop handelsværdien, som udlejningsejendom, er den pris, som andelshaverne oprindeligt fik mulighed for at erhverve ejendommen til på andelsbasis og ofte i kraft af en forkøbsret.

– Et regelmæssigt fremført argument mod maksimalpriser har været problemer med “penge under bordet”, når markedet har været villigt til at betale mere end maksimalprisen. Nu bliver et argument jo ikke mere rigtigt blot fordi det regelmæssigt bliver trukket frem, siger Jan Hansen. Han mener ikke det er en saglig debat fortsat at hive argumentet om penge under bordet frem mod maksimalpriser.