Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Bykærs Anlæg ApS

AB Grøndalsvænge afviser forlig med Københavns Kommune

Andelsboligforeningen Grøndalsvænge har i en længere periode været i en strid med Københavns Kommune. I sidste uge afviste foreningen endnu et forligsforslag fra kommunen. Miljø og Teknikborgmester Morten Kabell udtaler i den forbindelse, at foreningen selv må lægge sag an, hvis de ønsker en retssag.

Tidligere på ugen afviste andelsboligforeningen Grøndalsvænge et forlig med Københavns kommune. Grøndalsvænge er beliggende i Købehavns Nordvest kvarter og har i alt 389 grunde, der kan risikere et værditab på ca. 80 procent.

Sagen om Grøndalsvænge skyldes en klausul fra starten af 1900-tallet, der fastslog, at foreningens grunde ikke måtte stige i værdi – ikke grundene. Da klausulen blev opdaget betød det et trecifret milliontab for foreningen. Siden marts 2004 har boligforeningen tilladt at grundene på Grøndalsvænge stiger i værdi i takt med den offentlige ejendomsvurdering.

Læs også Ekstraordinær generalforsamling i Grøndalsvænge førte ikke til forlig

Beboerne stemte nej

Sagen har verseret i en længere periode, og konsekvenserne af dens udfald kan blandt andet resultere i, at nuværende andelshavere får problemer med at værdien på deres boliger falder med i snit en million kroner.

Andelsboligforeningen har fået tilbudt et forlig med Københavns Kommune, som de tirsdag valgte at afvise. 164 stemte for forliget, mens 196 stemte nej til forliget. Ifølge TV2 havde bestyrelsen opfordret beboerne til at stemme for.

Af det forlig som kommunen har foreslået kan nogle tab undgås, men prisstigninger vil fremover være udelukket.

Køb og salg bliver problematiske

Det var anden gang at boligforeningen takkede nej til et forligsforslag. Efter det første afslag ændrede kommunen på tilbuddet, men Teknik og Miljøborgmester Morten Kabell har til DR P4 udtalt, at kommunen ikke vil ændre yderligere på deres forligstilbud. Morten Kabell opfordrer i stedet til at boligforeningen genovervejer tilbuddet og stemmer om forslaget på en ekstraordinær generalforsamling.

Morten Kabell fortæller til Politiken, at han venter på beboernes erkendelse. Ifølge ham vil køb og salg blive problematiske fremover, idet der som følge af afvisningen ikke er gyldige vedtægtsgrundlag eller gyldige årsregnskaber i foreningen. Forligstilbuddet vil derfor ligge parat til foreningen til, når de er klar til at underskrive forliget.

I 2004 ændrede Grøndalsvænge deres vedtægter således, at deres boliger kunne stige ligesom andre andelsboliger. Københavns Kommune havde tilsynspligt, men godkendte aldrig vedtægterne. Derfor gælder deres vedtægter fra 1995 i stedet og i disse vedtægter er foreningens grunde ikke nær så meget vær. Hvis foreningen ønsker et andet vurderingsgrundlag påpeger Morten Kabell derfor at de bør lægge sag an mod kommunen.