Solcelletag er en fordel på alle parametre
Solcelletag er et innovativt tiltag til tagløsningen i andelsboligforeningen. Flere og flere, både private og boligforeninger vælger at ride med på den grønne bølge, når de skal have etableret en ny tagstruktur, og vi forstår hvorfor. Store besparelser, grøn energi der ruller ind dagligt og et æstetisk bidrag til en hvilken som helst bygning, er svært ikke at tilslutte sig.
Vi har været i dialog med direktør Jens Romundstad fra Solartag, der giver os et ekspertligt indblik i fordelene ved solcelletage, samt besvarer de spørgsmål man kunne søge svar på, som en andelsboligforening, der gerne vil bidrage til den grønne omstilling, og tilslutte sig et besparende og æstetisk initiativ.
Hvad er et Solartag?
Solartag er en løsning, hvori solceller bliver tænkt direkte ind i tagkonstruktionen i forbindelse med lægning af tag. Hos Solartag produceres skifertag af hærdet glas, med indbyggede solceller.
Solartag er et solcelletag, der fungerer som en integreret tagløsning, hvor man ikke kan se solcellerne i tagløsningen. Et æstetisk smukt tag, som er mat hvilket gør, at man gundet den lave glans ikke kan se, at det er et soltag. Det er alligevel et højtydende tag, som leverer vedvarende grøn og gratis energi direkte til boligforeningen,
Jens Romundstad
Hvor meget energi skaber et solcelletag?
Et solcelletag er den mest energivindende tagkonstruktion man kan få lavet. Det er ikke muligt at være 100 procent drevet af et solcelletag, men konstruktionen er et rentabelt supplement:
”Solartaget er en stor og grøn supplering til en anden energikilde. Det er naturligvis til intern afregning, hvordan man ønsker at benytte strømmen, altså om det skal benyttes i beboernes boliger, eller om det skal gå til fælles forbrug. Det er selvfølgelig alt efter størrelsen på tagfladen præcis hvor meget strøm der kan produceres gennem taget, men det er en effektiv og højtydende tagløsning,” fortæller Jens Romundstad.
Kan man få solcelletag på alle andelsboligforeninger?
Der er andelsboligforeninger af mange forskellige typer, og som har forskellige energikilder som deres primære. Men uanset om din andelsboligforening ser ud, og hvilken type strøm den bruger, så kan et solcelletag med fordel etableres i forbindelse med jeres næste tagentreprise fortæller Jens Romundstad.
”Solartag kan laves på alle andelsboligforeninger, hvor taget ikke er helt fladt. Ved et fladt tag ville solpaneler være at foretrække. Men ellers kan Solartag lægges både alene, fordi det er et integreret tagmateriale, eller ovenpå en række tagtyper, da materialet vejer relativt lidt. Det er samtidig på den måde, at løsningens æstetiske fordele bliver bragt i spil.”
Er det dyrt at få lagt et solcelletag?
En hel tagkonstruktion baseret på Solartag kan umiddelbart lyde dyrt, men det er det nødvendigvis ikke. Det kan faktisk vise sig at være det modsatte, fortæller Jens Romundstad:
”Det er i virkeligheden slet ikke et dyrt tag at få etableret. Når man vælger at få lagt et ganske almindeligt tag, kan man med sikkerhed vide, at det mister værdi fra øjeblikket den sidste teglsten er lagt. Modsat skifertag starter et solartag med at skabe sin værdi, i det øjeblik det bliver tilsluttet. Dette gennem den grønne energiproduktion. Oveni det er alle vores materialer produceret i Europa og selve pladen er udviklet i Danmark.”
I kan beregne prisen på jeres Solartag lige her.
Hvor længe kan et solcelletag holde?
Et Solartag kan holde i 80 år, så det er et meget holdbart materiale solcelletaget er lavet af. En årsag til den lange holdbarhed, er også tagets selvrensende funktion. Ved opvarmning når taget en driftstemperatur på omkring 70 grader når solen skinner, hvilket gør at skidt og alger ikke kan overleve på taget,
Jens Romundstad
Kan det betale sig at have et solcelletag i Danmark?
På trods af de begrænsede soltimer, der kan være i Danmark, kan det stadig i høj grad betale sig at have et Solartag i andelsboligforeningen.
”Det kan sagtens betale sig at få anlagt et solartag i Danmark. Den inaktive pris for et solartag, ligger omtrent på det samme som et normalt skiffertag. Prisen på solartaget stiger så alt afhængigt af hvor mange watt der kommer i taget. Men på nuværende tidspunkt er prisen på solceller historisk lav, og solcellerne producerer grøn strøm år efter år.”
Han uddyber også:
“Solceller producerer stadig strøm, selv om det er overskyet. Lys indeholder fotoner og det er disse der får solcellen til at arbejde. Selvfølgelig er produktionen lavere end en solskinsdag i juli, men prisen pr. Watt er meget lav og man kan derfor med fordel etablere flere Watt i taget, så produktionen er høj – også på de grå dage.”
Skal solcelletag lægges i forbindelse med et nyt tag, eller skal det etableres ovenpå et gammelt?
Det er klart en fordel at tænke solcelletag ind i løsningen, når vedligeholdelsesplanen begynder at alarmere om en tagudskiftning.
I de cases hvor en andelsboligforening ved. at taget skal udskiftes, er det en klar fordel at tænke muligheden for et solartag ind allerede fra start af. Det er er klar fordelagtig investering at have et tag der producerer grøn strøm året rundt i mange år, og egentligt tjener sig selv ind på få år, uden at løsningen på nogen måde halter på den æstetiske front.
Jens Romundstad
Er der mange andelsboligforeninger der har Solartag?
Hos Solartag oplever man en stigende efterspørgsel på deres tagløsninger, og det er der naturligvis mange af gode grunde til:
”Vi oplever, at der er et meget stort ønske for andelsboligforeninger til at bidrage til en bæredygtig omstilling, men måske ikke præcis ved, hvordan man tænker et solcelletag ind i andelsboligligningen. Her er der en oplagt mulighed for at løfte energimærket i ejendommen, øge værdien i ejendommen, at spare på elregning, og selvfølgelig at gøre det hele gennem en smuk og æstetisk tagløsning, som holder i utroligt mange år. Det er også de visioner som mange af vores nuværende kunder fra andelsboligforeninger kan følge, og noget af det, der har skabt den store efterspørgsel vi oplever fra andelsboligforeninger på nuværende tidspunkt.”
Vil I høre mere om Solartag til jeres forening?
Tøv ikke med at kontakte Solartag. Få flere informationer på deres hjemmeside eller kontakt firmaet direkte på:
Mobil: 71 99 11 00
Email: avk@solartag.eu
Solartag kommer meget gerne ud og fortæller om løsningen.
6 kommentarer
Betyder det, at alle andelshavere både kan have eget elselskab og samtidig få leveret foreningens solcellevarme?
Skal det være obligatorisk for den enkelte andelshaver at modtage solcellestrømmen, hvis foreningen etablerer anlægget?
Hvad vil det koste at få lagt et tag 20 m langt og 3 meter højt i jeres produkt solartag. ?
Hej Erik,
Mange tak for din henvendelse.
Hvis du ønsker pris på et solcelletag, så vil jeg foreslå dig at indsende din opgave her: https://www.andelsportal.dk/indsendopgave/ Så kan du få tilbud på opgaven.
Bedste hilsner
Maria – Andelsportal.dk
Hej Xenia,
Så har vi fået svar fra Jens fra Solartag, han skriver som følger:
Hej,
Der er ingen farlige kemiske stoffer i Solartag, hverken fluorpolymerer eller ionic liquids. Solartag bygger på monokrystallinsk teknologi og består mestendels af hærdet glas. Visse tyndfilm-solcelleteknologier er problematiske i forhold til indhold af cadmium-tellurid, men det gælder ikke Solartag.
Den selvrensende effekt sker alene i kombination med varmen i taget og glashærdningen.
Mvh.
Hej Xenia,
Jeg videresender dit spørgsmål til Solartag, og giver dig en opdatering så snart vi har fået et svar.
Mvh Anton
Hej!
Hvilke materialer er solartaget lavet af og hvilke kemikalier indgår i taget?
Indeholder det fx flluorpolymerer, som PTFE, og ionic liquids som Bistriflimide? Hvilken mekanisme/kemi? ligger bag tagets selvrensende funktion?
VH Xenia Trier (miljøkemiker)
Viser 0 af 6 kommentarer