Ekspert: Alt du bør vide om dørtelefoner
Dørtelefoni er adgangskontrol, som gør, at beboere i en ejendom kan kontrollere, hvem der har adgang, og det er faktisk relativt atypisk at finde en etageejendom uden et dørtelefonanlæg. Dørtelefonen er de fleste steder fast inventar – og af gode grunde. I denne guide har vi talt med ekspert på dørtelefoni Brian de Blanck fra Mejlshede Låse A/S. Læs med, når vi dykker ned i alt, du bør vide om dørtelefoner i andelsboligforeningen.
Mejlshede Låse A/S er et af Danmarks største og ældste låsesmedsfirmaer. De er eksperter på alt, der har med adgangskontrol at gøre – herunder dørtelefoni. Ekspert på dørtelefoner hos Mejlshede Låse A/S, Brian de Blanck, giver i guiden her sit besyv på nogle af de spørgsmål, han oftest møder i sin hverdag.
Hvorfor bør foreningen have dørtelefoner?
Fordelen ved at have funktionelle dørtelefoner er naturligvis først og fremmest, at det er bekvemmeligt. Får du gæster, kan de ringe på døren, og bor du på femte sal, slipper du for at gå ned til stueetagen for at lukke dem ind.
Dertil er den vigtigste årsag ifølge Brian de Blanck, at:
(…) dørtelefonen er den første barriere til at sikre sig mod tyveri, fordi den fungerer som kontrolværn og adgangskontrol. Det gør det lettere at styre, hvem der kan få adgang til opgangen. Samtidig sender det et signal til potentielle indbrudstyve om, at der er kontrol over, hvem der får adgang.Brian de Blanck, ekspert på dørtelefoni hos Mejlshede Låse A/S
Med andre ord skaber dørtelefoni tryghed i ejendomme, og det er en vigtig grund til at anskaffe det, hvis man ikke har det.
Hvilke typer dørtelefoner kan man få?
Der findes flere forskellige løsninger til dørtelefoni. Derfor er der rig mulighed for at vælge netop den løsning, der passer til jeres andelsboligforenings behov.
Audio
Den traditionelle og mest udbredte løsning er audio. Der installeres en dørtelefon i hver lejlighed, som kobles op på et dørtelefonanlæg ved opgangsdøren med en knap til alle beboere. Med dørtelefonen kan man tale og give adgang til personen, der står ved opgangens hoveddør.
Video
Ligesom audioløsningen installeres et dørtelefonianlæg ved indgangen til opgangen og dørtelefoner i lejlighederne, men anlægget har også et kamera, og telefonen i lejlighederne har en lille skærm. Herved får du også ansigt på den, der ringer på døren, hvilket øger trygheden yderligere.
App
Man kan også få dørtelefonen som app til mobil eller tablet, hvorved man kan tilgå dørtelefonen, selvom man ikke lige står ved den i lejligheden. Er du ikke hjemme, kan du eksempelvis give adgang til opgangen til håndværkere, pakkeposten eller dine børn.
”Vi anbefaler som minimum at have en audio-løsning,” siger Brian de Blanck.
Kan man opgradere det eksisterende audioanlæg til en videoløsning?
Hvorvidt foreningen kan opgradere jeres nuværende dørtelefonsanlæg til en videoløsning, afhænger af hvilket anlæg I har siddende i forvejen. Har I et gammelt anlæg, vil det formentligt kræve, at I foretager en fuld udskiftning, fordi det ikke kan understøtte de nye reservedele.
Har I et nyere anlæg, kan der være mulighed for, at I kan få installeret kamera til det og derved få en videoløsning. Man bør dog overveje, hvorvidt det ikke er bedre at foretage en fuld udskiftning. Det kan nemlig være, at jeres nuværende anlæg er ved at udgå – og så kan man ikke få reservedele til det længere. Det giver vi selvfølgelig ærlig rådgivning om.Brian de Blanck, ekspert på dørtelefoni hos Mejlshede Låse A/S
Hvad skal man have styr på, inden installatøren kommer?
Det er vigtigt, at installatøren har adgang til alle lejlighederne, da dørtelefonerne skal sættes op i hver lejlighed. Tjeklisten for, hvad I skal have forberedt, er ikke så lang:
- Adgang til alle lejligheder
- Adgang til fællesarealerne, herunder til strømanlæg
- Liste med navne til dørtelefonanlægget
Og det er en god idé, at forberede beboerne i andelsboligforeningen i god tid:
Vi opfordrer bestyrelsen til at varsle tre uger forud, så der er nogen hjemme til at lukke os ind i lejlighederne. Alternativt kan nøglerne samles sammen af en kontaktperson, som vi henter dem fra.
Brian de Blanck, ekspert på dørtelefoni hos Mejlshede Låse A/S
”Derudover må man meget gerne sørge for, at der er ryddeligt, så vi kan komme til. Jakker må også meget gerne flyttes – vi skal nemlig bore et par huller til dørtelefonen, og vi vil helst ikke støve overtøjet til,” tilføjer han.
Hvor længe tager det at installere dørtelefoner?
Mejlshede Låse A/S anslår, det tager én dag per opgang, såfremt de får adgang til alle lejligheder. Ellers skal de vende tilbage. Desuden afspejler prisen i tilbuddet, at hele opgangen klares på én dag, og de ikke skal gå forgæves på nogle af lejlighederne.
Hvad koster dørtelefoner?
Prisen på dørtelefoner bestemmes af, hvilken løsning I vælger.
Prisestimater for en opgang med 10 lejligheder:
- Audioløsning: Omkring 20.000 kroner ekskl. moms.
- Videoløsning: Omkring 60.000-70.000 ekskl. moms.
- Appløsning: Nogenlunde samme pris, men selve grundinstallationen kan være en smule billigere.
- App-licenserne købes enkeltvis og koster omkring 1.200 kroner og kan knyttes til ét device. Der er ikke løbende abonnementspriser, og app-licenserne er aktive i hele dørtelefonanlæggets levetid.
Ligeledes er der flere forskellige valgmuligheder at vælge imellem i forhold til udseende. Det kunne være, I ville have en æstetisk flot model i messing, en robust løsning i rustfrit stål, der næsten ikke kræver vedligehold, eller måske en model fra mærket Siedle Vario, som tilbyder modulopbyggede løsninger, der er rigtig lette at servicere, og som leveres i mange forskellige farver. Mejlshede Låse A/S rådgiver jer gerne til at finde den helt rette løsning til netop jeres bygning og behov.
Ønsker I at vide mere omkring dørtelefoner?
Hvor længe er den forventede levetid på dørtelefoner?
Jeres andelsboligforening har muligvis allerede et dørtelefonanlæg, som fungerer. Men hvis jeres anlæg er af ældre dato, kan der alligevel opstå udfordringer, når det begynder at fejle. Det er nemlig værd at være opmærksom på, at al teknologi har en udløbsdato, og fabrikanterne med tiden ikke længere tilbyder reservedele til udgåede produkter. Derfor kan det være en fordel at bruge penge her og nu på en løsning, der holder mange år ud i fremtiden.
Nye dørtelefonanlæg har en forventet levetid på 25-30 år, hvor der ikke forventes at være løbende service – de plejer nemlig at holde. Det eneste umiddelbare løbende vedligehold ville være udskiftning af navneskilte – eksempelvis når I får nye beboere i andelsboligforeningen. Vi står gerne for udskiftningen, så I slipper for besværet. Vi opbevarer skabeloner og kan derfor let fremstille navneskiltene til jer på tegnefilm, som tåler fugt langt bedre end almindeligt papir gør.
Brian de Blanck, ekspert på dørtelefoni hos Mejlshede Låse A/S
Vil I høre mere om de forskellige muligheder?
Mejlshede Låse A/S står altid til rådighed for at fortælle mere om de forskellige muligheder for jeres andelsforening. Du kan læse mere på deres hjemmeside. Og ellers kan du altid kontakte Mejlshede Låse A/S på:
Telefon: 35 39 39 39
Mail: info@mejlshede.dk