Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Bykærs Anlæg ApS

Kan man eje halvdelen af en andelsbolig

Min kæreste (gennem 15. år), har valgt at holde en pause. Der er mange faktorer der tæller for at min kæreste skal blive boende i vores nuværende fælles andelsbolig, hvori vi har boet sammen gennem 14. år., og jeg derfor skal flytte til en lejebolig. Det er urealistisk at min kæreste køber mig ud, og omvendt, da gælden vil blive alt for stor for den enkelte. Banken har godkendt at min kæreste bliver boende såfremt vi deles om lånet.
Mit spørgsmål er derfor ; må og kan jeg stadig eje halvdelen af andelen? Vi står begge på andelsbeviset. Er der en tidsbegrænsning på et sådanne setup? Her tænker jeg særligt på bopælspligten. Er det juridisk holdbart, hvis vi selv vælger at udfærdiger et dokument, evt. med vidterligheds vidne, på ovenstående? Kræver dette en godkendelse af bestyrelsen ?

Vores svar fra

Jeg tror, at du bliver nødt til at søge konkret juridisk rådgivning hos en advokat, der kan se på de forskellige scenarier.

I forhold til bopælspligten vil det på sigt kunne blive et problem, hvis du står som (med)andelshaver, og hvis du ikke bebor eller har tanker om at flytte tilbage i boligen, hvis ellers foreningen har normale/sædvanlig vedtægter med bopælskrav.

Men om det reelt vil blive et problem, kunne du indhente en udtalelse på hos administrator eller bestyrelsen. Umiddelbart er et skriftlig svar fra bestyrelsen efter min opfattelse godt nok, og så kan du få bragt ”dispensationen” til formel godkendelse på førstkommende generalforsamling.

Men jeg syntes dog, at det største problem er, at det lyder forkert, at din kæreste fortsat bliver boende i boligen, mens I begge hænger og afbetaler på et fælles banklån. Det kræver i hvert fald en meget klar aftale mellem dig og din tidligere kæreste om, hvad I gør i tilfælde af f.eks. salg, hvornår skal den sælges, manglende betaling af boligafgift, udlejning, og hvad hvis der f.eks. flytter en ny samlever ind.

Jeg går ud fra, at I har undersøgt enhver mulighed for, at banken vil kunne lade jer dele gælden forholdsmæssigt og så få lejligheden solgt her og nu med tab – uanset banken ikke har sikkerhed for hele lånet i andelsboligen. Det er normalt det optimale.

Den løsning, som du beskriver, indeholder erfaringsmæssigt mange problemer, fordi I hver især risikerer at blive ”låst” i konstruktionen.

ADVODAN Glostrup

Hans Christian Færch
Advokat
ADVODAN | Glostrup Torv 6-10 | 2600 Glostrup

Andelsportal.dk
Om forfatteren Andelsportal.dk har siden år 2000 formidlet nyheder, informationer og services til landets andelsboligforeninger. Forskellige forfattere har løbende skrevet artikler og bidraget med viden til andelsportal.dk’s arkiv af nyheder, guides og indlæg.

Flere spørgsmål

Har du et spørgsmål til brevkassen?

Tak.

Vi har modtaget dit spørgsmål. Vores brevkasseredaktører kan desværre ikke besvare alle spørgsmål. Vi kan derfor ikke garantere at dit spørgsmål bliver besvaret og udgivet på hjemmesiden.