Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Altan.dk

Forrentning af lån

Vores bank, vil til køb af andelsbolig kun give lån med variabel rente. Er det loven, der dikterer det, eller kan man i andre banker få fast forrentet lån ved køb af andelsbolig? Hvad er bedst, synes I?

Vores svar fra

Der er intet lovdiktat, men der er forskellige fordele ved fast rente og ved variabel rente. Når kreditforeninger yder lån til fast rente skyldes det, at kursrisikoen er overtaget af obligationskøberne, således at kreditforeningen selv ikke har en kursrisiko. Ved førtidsindfrielse har låntager en kursrisiko, idet obligationskursen prisfastsætter indfrielsesbeløbet.
 
Fordelen ved fast rente er at låntager kender sin rente, og dermed sin ydelse i hele afviklingsperioden.
Ulempen vil være, at hvis låntager vil førtidsindfri sit lån, eksempelvis i forbindelse med salg af lejligheden, så vil låntager her have en kursrisiko. Låntager kan let risikere, at skulle indfri sit lån til en overkurs. Hvis af-
dragsprofilen skal ændres eller der skal ydes henstand, vil kursfastsættelsen også være en parameter.
 
Fordelen ved variabel rente er, at låntager kan få et meget mere fleksibelt produkt, eksempelvis en kassekredit hvor låntager kunne betaler rente af nettotrækket. Her har låntager ikke et lån med fast rente og ydelse, og sit indestående på en anden konto forrentet med en væsentlig lavere rente. På en sådan kassekredit kan der gives afdragsfrihed, og låntager kan selv afvikle mere, når der er likvditet til det. Ved salg af lejligheden kan kreditten altid indfries til kurs 100. Et sådant produkt er Amagerbankens AndelsBoligKredit, der fås med låbetid op til 30 år og afdragsfrihed op til 20 år. 
 
Med venlig hilsen
 
Klaus Folmann
Erhvervsrådgiver, ejendomsmægler
 
Amagerbanken – Erhvervsafdelingen
Amagerbrogade 25
2300 København S
Telefon 32666113

Andelsportal.dk
Om forfatteren Andelsportal.dk har siden år 2000 formidlet nyheder, informationer og services til landets andelsboligforeninger. Forskellige forfattere har løbende skrevet artikler og bidraget med viden til andelsportal.dk’s arkiv af nyheder, guides og indlæg.

Flere spørgsmål

Har du et spørgsmål til brevkassen?

Tak.

Vi har modtaget dit spørgsmål. Vores brevkasseredaktører kan desværre ikke besvare alle spørgsmål. Vi kan derfor ikke garantere at dit spørgsmål bliver besvaret og udgivet på hjemmesiden.