Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Altan.dk

Skal andelshaveren betale boligafgift på ny hems?

Hej med jer,
En af vores andelshavere etablerer en hems (mindre en 4,5 m2) i spidstloftet af sin lejlighed. Hun betaler en symbolsk sum for arealet (da det teoretisk er fællesarealer, selv om det er ubrugeligt og utilgængeligt for andre). Det kommer ikke til at indgå i BBR-m2 på andelen, men hendes forbedringer bliver selvfølgelig tilskrevet andelen ved salg. Spørgsmålet er så, skal hun betale boligafgift af disse 3 m2 fremadrettet? Også selvom det ikke er en del af BBR-m2?

— Nanna

Vores svar fra

Kære Nanna

Udgangspunktet er, at andelshaveren ikke skal betale boligafgift af hemsen. Grundlaget for boligafgiftsberegningen findes i vedtægten, som ofte henviser til det oprindelige indskud eller bruttoarealet. Det er helt korrekt at medregne hemsen som en forbedring i forbindelse med salg, men det forhold har ingen betydning for boligafgiftsbetalingen.

Boligafgiftsfordelingen kan i andelsboligforeninger ændres ved kvalificeret majoritet, blot ændringen sker ved overgang til et fordelingsprincip, som er rimeligt begrundet. Det betyder, at der i forbindelse med opsætning af – eller udvidelse af – altaner ikke er noget til hinder for samtidig at beslutte, at de der får altaner – eller får deres altaner udvidet – skal betale yderligere boligafgift. Det kræver dog kvalificeret majoritet som typisk er 2/3. Det er dog efter min vurdering upraktisk at træffes beslutning om ændring af boligafgiftsberegningen afhængig af hemse, da der er tale om indvendig rumopdeling.

Jeg håber det besvarer din henvendelse.

Med venlig hilsen
Erik Matthiesen
Advokat hos ADVODAN
Erma@advodan.dk

Erik Matthiesen
Om forfatteren Jeg er advokat hos ADVODAN Helsingør og har i en årrække rådgivet om spørgsmål omkring andelsboligforeninger og om køb og salg af andelsboliger. Ligeledes har jeg speciale i retssagsbehandling, i hvilken forbindelse jeg har møderet for Højesteret. Jeg fører eksempelvis retssager om mangler ved andelslejligheder, hvilke retssager oftest føres med omkostningsafdækning via klienternes retshjælpsforsikring.

Flere spørgsmål

Har du et spørgsmål til brevkassen?

Tak.

Vi har modtaget dit spørgsmål. Vores brevkasseredaktører kan desværre ikke besvare alle spørgsmål. Vi kan derfor ikke garantere at dit spørgsmål bliver besvaret og udgivet på hjemmesiden.