Toiletpuljen: Til dig der ikke har bad eller toilet i din andelslejlighed
Har du hørt om toiletpuljen – en støttepulje til etableringen af bad eller toilet for dig, der bor i lejlighed og har toilet på bagtrappen, bad i kælderen eller bruser i dit køkken? For drømmer du om at få et bad eller toilet i lejligheden, kan du søge om støtte til etableringen heraf fra toiletpuljen. Bliv klogere på toiletpuljen i artiklen her.

Mange ejendomme er af ældre dato, og det mærker måske især de boligejere, der ikke har bad eller toilet i lejligheden. For efterhånden mange år siden var det almindeligt, at der ikke var bad eller toilet i lejligheden – og her måtte man ned i gården eller ned i kælderen, når man skulle benytte sig af faciliteterne. Sidenhen er mange lejligheder bygget om, så der i dag er bad eller toilet – men ikke alle. Så har du en andelslejlighed uden bad eller toilet i lejligheden, kan du søge om støtte til etableringen af dette fra toiletpuljen.
Om toiletpuljen
Ejer du en andelslejlighed (eller ejerbolig) kan du søge om støtte fra toiletpuljen, men det er også muligt for andelsforeninger (eller ejerforeninger) at søge for flere lejligheder i foreningen. Det samme gælder for ejere af udlejningsejendomme.
Du kan få støtte til etableringen af bad eller toilet i din lejlighed, når du har toilet på bagtrappen eller ikke har bad i lejligheden. Det vil sige, at har du bad eller toilet, der har gulvafløb, i lejligheden, kan du ikke få støtte. Der skal søges støtte inden du starter dit byggeprojekt. Er dit byggeri i gang, kan du ikke få støtte.
Vigtigt: Som andelshaver skal du have fuldmagt fra din andelsforening for at kunne få støtte til at etablere toilet og/eller bad fra Københavns Kommunes toiletpulje. Bestyrelsen skal godkende, at der tinglyses en deklaration på ejendommen i 20 år.
Hertil skal du gøre brug af en entreprenør eller håndværker, der er medlem af en byggegarantiordning. Køber du selv materialer eller står du selv for dele af projektet, kan du ikke få tilskud til de materialer eller de dele af projektet.
Søges der på vegne af flere boliger i foreningens ejendom, kan andelsboligforeningen søge om støtten.
Støttens størrelse
Støttens størrelse afhænger af, om det er et toilet eller bad, der skal etableres i lejligheden.
- Til et toilet (+ evt. bad) kan du få støtte til ½ af omkostningerne, men maks. 125.000 kr. pr lejlighed.
- Til et bad kan du få støtte til 1/3 af omkostningerne, men maks. 75.000 kr. pr lejlighed.
Vær opmærksom på, at du først får støtten, når regnskaberne er godkendt, og når en fra Bygningsfornyelsen har besigtiget lejligheden.
Fuldmagt, bestyrelsens godkendelse og eventuel tilbagebetaling
Som sagt skal du som andelshaver have en fuldmagt fra din andelsforening for at kunne få støtte til at etablere toilet og/eller bad fra Københavns Kommunes toiletpulje. Bestyrelsen skal godkende, at der tinglyses en deklaration på ejendommen i 20 år.
På Københavns Kommunes hjemmeside ligger en skabelon, som kan anvendes til en indbyrdes aftale mellem andelshaver og forening. Der er tale om et internt forhold, som kommunen ikke er part i.
I aftalen skal der foretages et valg mellem følgende:
- Andelsboligforeningen vil lade deklarationen stå på ejendommen, uden at der skal ske tilbagebetaling fra andelshaver ved salg inden for en 20-årig periode. Ved salg/statusskifte af hele foreningen inden for en 20-årig periode, betaler foreningen støtten tilbage til kommunen iht. deklarationen.
- Andelshaver tilbagebetaler det fulde støttebeløb til Københavns Kommune ved salg af andelshavers andelsbolig indenfor en 20-årig periode. Herefter vil kommunen ophæve deklarationen.
- Andelshaver overfører det fulde støttebeløb til andelsboligforeningen ved salg af andelsboligen indenfor en 20-årig periode. Foreningen vil herefter kunne tilbagebetale støtten til kommunen, når denne ønsker det, hvorefter kommunen vil aflyse deklarationen.
I alle tre tilfælde skal der tinglyses en deklaration på ejendommen, som først aflyses efter 20 år, eller når støtten bliver tilbagebetalt.
Kilde: ABF
Ansøgningsfristen
Der er som sådan ikke en ansøgningsfrist, men puljen lukker, når midlerne i den er opbrugt. Der er afsat midler til toiletpuljen til og med 2025, og der er afsat i alt 50 millioner kr. Behandlingen af ansøgningerne sker efter først til mølle, så midlerne kan nå at opbruges inden 2025.
Efter du har søgt
Når du har søgt om støtte, får du besked om, at du skal indsende et tilbud (og/eller manglende bilag) fra en entreprenør til Bygningsfornyelsen. Herefter får du besked om, om du har tilsagn. Har du indsendt et tilbud (og alle bilag) fra en entreprenør, i samme omgang som du søgte støtten, får du blot besked om, om du får tilsagn.
Bygningsfornyelsen oplyser, at der går ca. 1 måned fra modtagelsen af din ansøgning til du får besked om, om du får tilsagn. Når Bygningsfornyelsen har endeligt godkendt og du modtager tilsagn, kan din entreprenør igangsætte byggeriet.
Betingelser for, at du får støtten:
Der er nogle betingelser for, at du får tilsagn til støtte:
- Din entreprenør og/eller håndværker skal være medlem af en garantiordning.
- De materialer du benytter, skal være miljøvenlige og fri for skadelig kemi.
- Bygningsfornyelsen stiller krav til arbejdsforhold, og derfor skal din håndværker og/eller entreprenør underskrive kommunens arbejdsklausul.
VIGTIGT: Det er Andelsportal.dk bekendt kun København Kommune, der tilbyder ordningen.
Når byggeriet er færdigt
Når byggeriet er færdigt, er der flere ting, som skal ske, før du får støtte fra toiletpuljen til etableringen af bad eller toilet i din andelslejlighed:
- Du og din entreprenør skal gennemgå byggeriet i din andelslejlighed, og er I enige om, at der ikke er fejl og mangler, skal I begge sætte en underskrift på det, der hedder en afleveringsprotokol.
- Byggeriet skal opdateres i BBR-registret – det er din forening, der skal sørge for, at dette opdateres (så kontakt bestyrelsen).
- Byggeriet skal besigtiges af en fra Bygningsfornyelsen
- Afleveringsprotokollen samt regnskaberne for byggeriet sendes til Bygningsfornyelsen
Først når regnskaberne er godkendt, får du fra besked fra Bygningsfornyelsen om, hvordan du får støtten udbetalt.
Når det kommer til udbetalingen af støtten, gælder det for andelsboligforeninger, at andelsboligforeningen skal tildele fuldmagt til, at støtten udbetales kontant til andelshaveren.
Deklaration kræver bemyndigelse fra generalforsamlingen
Tilskuddet udbetales i henhold til byfornyelseslovens § 29. Det følger af andelsboligforeningslovens § 5, stk. 6, at tilskud udbetalt i henhold til § 29 skal fradrages i opgørelsen af foreningens formue:
Stk. 6. Er der tinglyst deklaration på foreningens ejendom efter § 29 i lov om byfornyelse og udvikling af byer, fradrages der ved opgørelsen af foreningens formue et beløb, der svarer til den ydede støtte efter kapitel 4 i lov om byfornyelse og udvikling af byer. Fradrag efter 1. pkt. skal kun foretages i den periode, hvor det i den tinglyste deklaration er angivet, at tilbagebetaling af støtte skal finde sted ved afhændelse af foreningens ejendom.
Det betyder, at støtten har betydning for foreningens formue og dermed andelsværdien, da foreningen skal afsætte et beløb svarende til det, deklarationen fastsætter. Hvis flere andelshavere modtager tilskud fra toiletpuljen, vil det samlede støttebeløb skulle fratrækkes ved formueopgørelsen.
Det er Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentations (ABF) vurdering, at det ligger uden for bestyrelsens beføjelser at underskrive et dokument, der medfører tinglysning af en deklaration på foreningens ejendom. En sådan beslutning kræver derfor generalforsamlingens godkendelse. Godkender generalforsamlingen, at deklarationen må tinglyses, kan bestyrelsen herefter som tegningsberettiget skrive under på andelshavernes fuldmagt til brug for ansøgningen om støtte.
Kilde: ABF
Kilde: Bygningsfornyelsen
2 kommentarer
Som jeg har fået oplyst, så er ordningen desværre kun for Københavns Kommune.
Hej Søren,
Ja, det har du ret i. Jeg beklager meget, at vi ikke har fået det med i artiklen.
Det sørger jeg straks for at opdatere.
Bedste hilsner
Maria – Andelsportal.dk
Viser 0 af 2 kommentarer