4 synlige tegn på, at betonkonstruktionerne skal renoveres

Har jeres forening altaner, facader, trapper, sokler, parkeringskældre eller andre betonkonstruktioner, så læs videre her. I kan nemlig spare mange penge, hvis I lærer at spotte tegn på betonnedbrydning og dermed komme renoveringerne i forkøbet. Sådan lyder rådet fra fagmanden fra DE Betonrenovering & Entreprisestyring, som uddyber tegnene her.

Når stumper fra betonaltanen begynder at drysse ned i underboens kaffekop, når den ellers velholdte facade pludseligt slår revner, eller når ejendommens hvidkalkede sokkel så småt krakelerer, så skal foreningen handle hurtigt. Betonrenoveringer er nemlig vigtige at komme til livs i en fart, da de både kan medføre fugt- og skimmelskader, og samtidig være omfangsrige og dyre at udbedre, hvis man venter. Dog kan skaderne kommes i forkøbet, hvis foreningens medlemmer lærer at spotte de små tegn på nedbrydningen og renovere betonen løbende.

Hold øje med disse 4 tegn

Hos DE Betonrenovering & Entreprisestyring har de mere end 30 års erfaring med betonrenoveringer i boligforeninger, og derfor er anbefalingen også klar:
“Der er store besparelser at hente for både foreninger og andelshavere, hvis de løbende vedligeholder og renoverer betonkonstruktionerne. Jeg har eksempelvis renoveret mange betonaltaner i min tid, hvilket forlænger altanernes levetid. Spotter man nedbrydningstegnene og får altanen vedligeholdt løbende, udskyder man en totaludskiftning, der nemt kan koste mere end 100.000 kroner,” forklarer Danny Elkjær, som er fagmand og indehaver hos DE Betonrenovering & Entreprisestyring. Han uddyber de fire nedbrydningstegn, som foreningens medlemmer skal holde øje med:

1. Udvendige revner

Et tydeligt tegn på, at betonen trænger til en kærlig hånd er udvendige revner. Revnerne kan både findes i bunden af altanen, ses i murværket, i fugerne eller på soklen, hvor pudset begynder at smuldre. Revner skal udbedres hurtigt, da der gennem dem kan trænge vand ind lejligheden, kælderen eller andre dele af ejendommen, hvor der så kan opstå fugt og skimmel.

2. Fugtskjolder inde og ude

Fugtskjolder indendørs og udendørs er en markant indikator på, at der forgår en fugtgennemtrængning i betonen. Det kan eksempelvis ses der, hvor altanen er fastgjort til facaden, i bunden af altanen eller ved mørke skjolder på facader og sokler. Lofter og hjørner i andelsboligerne er også et sted, hvor fugten kommer hurtigt til syne.

3. Rust og buler i murværket

Når jern, der er indstøbt i betonen ruster, vil der på grund af udvidelsen komme revner eller afskalninger af betonen over armeringen. Her vil rusten komme til syne og rødbrune plamager vil være en indikation på, at armeringen ruster grundet utætheder i betonen.

4. Afskallet maling og puds

Skaller maling og puds af er det også en væsentlig indikator på, at der muligvis en begyndende nedbrydning af både beton og armering på altanen eller facaden i gang.

 

”Alle disse fire elementer kan være svære for en ikke-fagmand at vurdere omfanget af, men er solide tegn på, at renoveringsbehovet skal undersøges nærmere,”Danny Elkjær

Tjek op på firmaets referencer

Når tiden er kommet til at renovere eller etablere betonkonstruktioner, er det vigtigt, at foreningen vælger et firma med foreningserfaring, påpeger Danny Elkjær. En foreningsopgave kræver nemlig mere end renoveringer i private boliger.

”Vi hører fra flere foreninger, at de i højere grad vælger deres håndværkere ud fra referencer – altså hvem andre foreninger har gode erfaringer med. Det syntes jeg er en god idé, da det kræver den rette uddannelse og faglighed at løfte foreningsopgaver,” forklarer Danny Elkjær. Derfor har DE Betonrenovering & Entreprisestyring valgt at samle en referenceliste på firmaets hjemmeside med de foreningsopgaver, de har udført. På den måde kan deres kunder trygt tjekke op på firmaets foreningserfaring.

Vi tilbyder gratis rådgivning

Hos DE Betonrenovering & Entreprisestyring tilbyder vi gratis konsulentbistand og behandlingsforslag til både andelsboligforening og andelshaver. Vi leverer både enkelte altaner og altaner til hele foreningen, renoverer facader, sokler, søjler, parkeringskældre og andre typer af betonkonstruktioner.

Kontakt os endelig for en uforpligtende snak, inspektion eller tilbud på jeres betonopgave. I kan ringe direkte til os på tlf.: 2730 7030 eller skrive til Danny Elkjær på mail: [email protected]. Læs mere om DE Betonrenovering & Entreprisestyrings arbejdsområder og find vores referenceliste på vores hjemmeside.

Andelsportal.dk
Om forfatteren: Andelsportal.dk har siden år 2000 formidlet nyheder, informationer og services til landets andelsboligforeninger. Forskellige forfattere har løbende skrevet artikler og bidraget med viden til andelsportal.dk’s arkiv af nyheder, guides og indlæg.