Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Industri Byg ApS

Sådan forbereder I jeres andelsboligforening på skybrud

Skybrud og voldsomme regnskyl er ikke længere noget, der kun sker en gang imellem – begge dele forekommer både hyppigere og er mere intense. På ejendomme mærkes det især i kældre, ved sokler og gennem utætte tage. Vi har derfor her samlet en guide til, hvordan I bedst muligt kan sikre jeres andelsboligforening mod vandskader ved skybrud.

Man kan nemt tro at skybrud særligt fører til kloakproblemer – og det gør det også. Men vandet kan finde vej ind mange steder – fra oven, fra siderne og nedefra. Det betyder, at både tag, facade – og kælder – er i risikozonen. Når taget er slidt, samlingerne omkring altanerne er utætte, eller kældervinduerne er placeret lavt og ubeskyttede, øges risikoen for vandindtrængning. Er kloaksystemet samtidig presset, kan vandet endda løbe op gennem afløbene. Derfor er det vigtigt at tænke hele ejendommen ind i forebyggelsen af vandskader.

Fire råd til, hvordan I bedst kan beskytte jeres forening mod skybrud

1. Kig ejendommen igennem regelmæssigt

Ved at kigge ejendommen igennem regelmæssigt, kan I være på forkant og undgå problemer. Rens tagrender, afløbsriste og tagnedløbsbrønde for snavs. Tjek installationer og samlinger, især på tage, ved skorstene, på tagterrasser og ved facaden – her kan der nemlig ofte opstå skader. Og en enkelt utæt fuge eller en mindre skade på taget kan hurtigt føre til mere alvorlige fugt- og vandskader.

2. Vær praktisk i kælderen

Kælderen er særligt udsat ved skybrud, og derfor er det vigtigt, at beboerne opbevarer deres ejendele på en hensigtsmæssig måde. Kælderrummene er ofte fyldt til bristepunktet med personlige genstande, som står direkte på gulvet – og tit er der tale om ting med affektionsværdi, der ikke kan erstattes. Derfor kan man med fordel opbevare sine ejendele i plastkasser frem for papkasser og placere værdifulde ejendele i højden, for eksempel på stålreoler.

3. Overvej klimatilpasningsløsninger

En anden måde man kan forebygge fugt- og vandskader på, er ved at installere klimatilpasningsløsninger, som højvandslukke, pumpebrønd, tilbageløbsstop eller omfangsdræn. Med et højvandslukke eller tilbagestopløb forhindres tilbageløb af vand fra kloakken, mens en pumpebrønd aktivt kan lede vand væk fra kælderen. Et omfangsdræn er godt til at beskytte fundament og kælder mod indtrængende vand. På vores søsterportal, Energihjem.dk, kan I læse mere om de forskellige klimatilpasningsløsninger.

4. Indret haven eller gården med f.eks. permeabel belægning, regnbede, faskiner m.v.

I kan med fordel indrette haven eller gården med henblik på at forebygge vandskader. Dette kan gøres ved hjælp af forskellige LAR-løsninger.

Ved at etablere en faskine i gården kan regnvandet effektivt ledes væk. En faskine er en vandafledende løsning, i form af et hulrum i jorden, fyldt med sten eller lignende materiale. Vandet fra for eksempelvis bygningens tag ledes ned i hulrummet, hvor det optages af jorden.

En anden mulighed er at anlægge regnbede. Regnbede mindsker risikoen for oversvømmelse, når de placeres på et lavtliggende punkt i haven, minimum 5 meter fra en beboet ejendom, hvor regnvandet naturligt samler sig. Det er vigtigt at undersøge jordens nedsivningsevne på den valgte placering inden etablering af et regnbed – jorden skal nemlig helst ikke være for leret, da dette kan mindske effekten af regnbedene.

Endelig kan en løsning i kampen mod vandskader være at lægge permeabel belægning på eksempelvis foreningens parkeringspladser eller stiområder. Der findes forskellige typer af permeabel belægning, men fælles for dem er, at de sørger for at regnvandet kan sive ned i jorden. På den måde undgår I at vandet samler sig på overfladen og forårsager skader på omkringliggende konstruktioner.

LAR-løsninger

LAR står for Lokal Afledning af Regnvand og handler om, hvordan man med forskellige metoder kan aflede eller tilbageholde overskydende regnvand. For en andelsboligforening kan det være en rigtig god investering, både for at beskytte ejendommen mod skybrud og som et bidrag til en grøn klimatilpasning. Eksempler på LAR-løsninger er faskiner, regnbede, drænvenlig belægning og sedumtage. Du kan læse mere om de forskellige LAR-løsninger her.

Læg en plan – og sov roligt næste gang regnen vælter ned

Teknologisk Institut opfordrer til, at foreninger udarbejder et skybrudsberedskab, så de er klar til at handle, hvis skaden opstår. Med et skybrudsberedskab vil I være bedre rustet til at handle, hvis I oplever vandskader i forbindelse med skybrud. Teknologisk Institut understreger, hvor vigtig hurtig handling er for at minimere skaderne mest muligt.

Mange foreninger har ikke tilstrækkelig viden om, hvad de skal gøre efter en oversvømmelse, og derfor reagerer de ofte for sent – hvilket øger risikoen for skader, som skimmelsvamp. Ved at udarbejde et skybrudsberedskab, kan man sikre tydelig information og klare retningslinjer for, hvordan man skal handle ved oversvømmelse, hvem man skal kontaktes, samt hvordan man bedst opmagasinere sine ejendele i en kælder.

Skriv en kommentar til artiklen

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *