Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Tømrermester RFA

Når du køber en andelsbolig

Når du skal købe en andelsbolig er der en række faktorer, der er værd at overveje og ikke mindst at sætte sig ind i, inden du skriver under på en salgsaftale.

Først og fremmest skal man være bevidst om, at andelsboligmarkedet er markant anderledes end ejerboligmarkedet. Derfor er der flere økonomiske forhold, man skal undersøge, heriblandt finansieringen af den bolig, man ønsker at købe.

Du skal først og fremmest lave et budget over dine udgifter og indtægter, så du ved, hvor stort et beløb du kan købe bolig for. Herefter skal du blive godkendt i banken til det lån, du skal optage for at købe boligen.

Det er vigtigt, at du overvejer, hvilke krav du har til din kommende bolig såsom antal kvadratmeter, beliggenhed, antal rum osv. Det er selvfølgelig klogt, at ens krav og ønskeliste stemmer overens med det beløb, man er i stand til at købe bolig for. Ellers risikerer man at falde for en bolig, som man ender med ikke at have råd til. Samtidig er det vigtigt ikke at sætte sig for hårdt økonomisk. Man skal have økonomisk råderum til, at renten for eksempel stiger.

Forholde sig kritisk

Andelsboligmarkedet har lagt navn til meget på baggrund af de insolvente foreninger, hvor økonomien ikke har hængt sammen. Derfor skal man som køber af en andelsbolig sætte sig grundig ind i foreningens økonomi og bede om at se planer og regnskaber, inden man køber.

I den forbindelse skal man forholde sig kritisk over for foreningen og dens økonomi og gå alle tilgængelige dokumenter efter i sømmene. Derved gør man sig selv en tjeneste og et godt forarbejde, inden man køber.

Tjekliste inden du køber andelsbolig

1. Vedtægterne: Tjek reglerne for videresalg og sammenlægning af lejligheder.

2. Tjek økonomien: Tjek det seneste referat fra foreningens generalforsamling. Tjek, om der er truffet beslutninger, der kan påvirke din økonomi. For eksempel en stigende boligydelse eller store projekter på ejendommen såsom udskiftning af vinduer samt facaderenovering. Det er også vigtigt at tjekke foreningens økonomi, lån og investeringer.

3. Andelskronen: Tjek, hvordan andelskronen er fastsat. Hvis den er fastsat til den maksimale værdi, risikerer boligen at falde i værdi, hvis der skal skiftes nye vinduer eller andre renoveringsprojekter.

4. Beboersammensætning: Tjek om der er boliger i foreningen, der er til salg, og hvordan foreningens boliger anvendes. Bliver de brugt til erhvervslejemål, og hvad skal de bruges til i fremtiden?