Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Energidrift A/S

Lav rente = 10 mia. til forbrug

Forbrugsfesten får ny energi af uventede rentefald og de mange låneprodukter i banker og realkredit. Kombinationen af rentefald og de nye garanti lån vil næste år udløse en besparelse på 9,8 mia. kr., der går direkte i lommerne hos danske boligejere.

Det viser beregninger, som BRFkredit har foretaget for dagbladet Børsen.

Beløbet svarer til effekten af hele regeringens forårspakke, der allerede har sat skub i vækst og forbrug i år.

“I 2005 kommer der en dosis af stort set samme kaliber, uden at regeringen skal behøver at åbne for godteposen. Lånefornyelsen på tilpasningslån starter om et par uger og vil give en lettelse på 1,8 mia. kr.,” siger cheføkonom Jens Christian Nielsen fra BRFkredit og fortsætter:

“For det andet ser vi lige nu en konverteringsbølge fra folk, der vil skifte de gamle 6 pct.-lån ud med de nye garanti lån. Vi skønner samlet set det vil lette rentebetalingen med op til 9 mia. kr. næste år.”

Også finansminister Thor Pedersen (V) kan ånde lettet op, da staten vil få en besparelse på 3 mia. kr. næste år, da boligejerne skal fratrække færre renteudgifter. Oveni venter ekstra 500 mio. kr. i tinglysning. Han afviser, at der er behov for at stramme op i løbet af 2005.

“Jeg kan konstatere, at forårspakken kom på det helt rigtige tidspunkt og med den helt rigtige dosis. Det har haft maksimal virkning på beskæftigelsen og aktiviteten, og samtidig er inflationen fortsat meget lav, og der er rigeligt plads til et lidt mindre overskud på betalingsbalancen. Det lave renteniveau er et spejl af en meget sund dansk økonomi,” siger Thor Pedersen.

Kilde: Børsen