Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Rohde & Hansen Ejendomsservice ApS

El-priserne vil stige

El-priserne vil stige

Hele det nordiske el-system vil komme under pres de næste femten år, derfor vil priserne stige mere end nødvendigt. Forklaringen ligger indbygget i el-markedet, viser en ny analyse fra Risø.

I analysen vil det fremgå, hvordan elprisen udvikler sig, hvis der ikke bliver bygget nye kraftværker i Norden de næsten 15 år udover de allerede planlagte få. Samt hvad der så skal til, for at investorerne finder byggeplanerne frem og dermed tvinger el-prisen ned igen. Det skriver fagbladet Ingeniøren fredag.

Analysen viser, at udbygning med nye kraftværker først vil ske senere, end når det er rentabelt. Og i følge forskerne er det rentabelt om cirka fem år. For forbrugerne betyder det kunstigt høje elpriser, især efter 2015.

Investorerne tøver altså. Årsagen er, at de el-producenter, som i forvejen har ældre kraftværker kørende, har større fornøjelse af at lade priserne stige og tjene penge på de billige, gamle værker end af at bygge nyt og dermed konkurrere med sig selv. I hvert fald skal el-prisen være højere i længere tid, før dét bliver interessant.

Og nye investorer tøver, fordi de oplever så store usikkerheder i markedets rammevilkår, at de skal have sikkerhed for en høj og langvarig høj elpris, før de vover at sætter deres penge i et kraftværk. Alt i alt bliver resultatet, at der ikke bliver bygget nye elværker efter 2010.

Seniorforsker Poul Erik Morthorst fra Risø har været projektleder for den gruppe, som har udarbejdet analysen:

»Vi mener, at myndighederne bør overveje, om konkurrencen er velfungerende nok på elmarkedet, og om der findes store barrierer, som forhindrer nye producenter i at investere i danske kraftværker,« siger han.

Kilde: JP