Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Energidrift A/S

Boligøkonom: Slip priserne fri på andelsboligmarkedet

Det skal være slut med for høje valuarvurderinger og en maksimalpris, når man værdisætter en andelsbolig. Så klar er udmeldingen fra førende boligøkonom, der mener, man bør afskaffe de omstridte valuarvurderinger og i stedet slippe udbudspriserne fri på andelsmarkedet.

De seneste år er en række andelsboligforeninger blevet værdisat til en for høj pris i forhold til, hvad andelene kan sælges for. Flere foreninger er havnet i en miserabel situation med usælgelige andele og skyhøje boligafgifter, simpelthen fordi ejendomsmæglere og de såkaldte valuarer har skruet en fiktiv værdi op på foreningerne.

For at undgå lignende situationer fremover arbejder regeringen lige nu på nye regler ved køb af andelsboliger. Et af forslagene fra boligminister Carsten Hansen (S) går på at indføre en karensperiode på op til fem år på de såkaldte valuarvurderinger, men det er ikke nok. Ifølge boligøkonom fra Syddansk Universitet Morten Skak skal det være slut med smarte valuarvurderinger.

Afskaf valuarvurderingen

“Showet med valuarvurderingerne bør afskaffes. Man skal afskaffe maksimalpriserne på andelsboliger, og dermed fjerner man også valuarvurderingerne, hvilket ville være godt for markedet, da boligerne så vil blive handlet til markedsprisen og på lige vilkår, som vi ser det på ejerboligmarkedet. Dermed bliver køberne mere opmærksomme på, hvad markedsprisen er. Prisen på andelsboliger skal altså gøres mere fri”, siger Morten Skak til Andelsportal.dk, der dækker andelsboligmarkedet.

Lige nu har man en maksimalpris på andelsboligmarkedet. Det betyder, at der er en grænse for, hvad en andelsbolig må sælges for, men ifølge boligøkonomen ville det være en god idé at lade markedet og efterspørgslen bestemme, hvad købsprisen er.

Et fremskridt for markedet

I første omgang er der ikke et politisk flertal for at afskaffe valuarvurderingerne, som for eksempel ville betyde, at man ville fjerne et markedsområde for ejendomsmæglerbranchen, men ifølge Morten Skak må det være sådan.

“Der vil nok være nogle, der vil sige, at det er helt forkert, men jeg mener stadig, man bør afskaffe valuarvurderingen. Skete det, ville det være et større fremskridt for andelsboligmarkedet. Samtidig kan man bevare den offentlige ejendomsvurdering som en nyttig oplysning, når man køber en andelsbolig.”