Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Tømrermester RFA

Bankenøgler skaber panik hos boligejere

I de seneste uger har pressen fokuseret kraftigt på de “bankenøgler” der tilsyneladende kan lukke alle låse op, uden tegn på indbrud. Det er selvfølgelig slemt, men derfor er der ingen grund til at gå i panik lige nu. Generelt kan en bankenøgle det samme som låsesmedens oplukningsværktøj, så hvis låsen kan dirkes op af en låsesmed, kan den også lukkes op med en bankenøgle.  

Det er dog ikke således at en bankenøgle er et vidunderværktøj. Den er relativ langsom at bruge, og den er kun rigtig effektiv på de gamle Ruko låse, hvor nøglen har et rundt hoved. På Ruko låse hvor nøglen har et trapezformet hoved, er opdirkning oftest ret besværlig. Det er også vigtigt at bemærke, at brugen af en bankenøgle, næsten altid efterlader spor der kan ses i mikroskop. 

Man kan derfor sige følgende: Har du en Ruko lås, hvor nøglen har et rundt hoved, bør du uden tvivl opgradere til noget bedre. Har du en Ruko lås hvor nøglen har et trapezformet hoved, er dirkesikkerheden fornuftig.

Nye låsesystemer

Når du skal opgradere, er der generelt to forskellige typer nøgler du skal overveje. Begge har trapezformet hoved. Den ene hedder Ruko 600, og er Ruko’s standardprodukt til private gennem de sidste 10 år. Ruko 600 har en fornuftig dirkesikkerhed, men kan nogle gange dirkes op.  

Den anden hedder Ruko Garant10, og er et mere sikkert produkt, hvor dirkesikkerheden er rigtig god, og hvor nøglerne er beskyttet mod utilsigtet kopiering. Med Ruko Garant10 nøglerne følger et sikkerhedskort, og kun ved forevisning af kortet, kan der fremstilles ekstra nøgler. Der findes også andre låsetyper der kan det samme, f.eks. Medeco, Abloy og de bedre EVVA produkter.

Gode råd om boligens lås

Nu er der jo meget fokus på opdirkning, og det er selvfølgelig også naturligt, at en ny lås skal have en rimelig beskyttelse mod opdirkning. Det er dog vigtigt ikke at lade denne fokus overskygge andre, og ligeså væsentlige elementer i sikringen af en bolig. 

1) Lås og karm skal være stærke, så de yder god modstand mod vold og hærværk. Det er trods alt stadig sådan de fleste indbrud sker. Gå efter en forsikringsgodkendt lås, og få den installeret af en godkendt installatør, så er du på den sikre side. 

2) To låse på hver yderdør: I langt de fleste tilfælde, og især på de tynde Københavnerdøre, bør der være to låse på hver yderdør. Mindst den ene af disse låse bør være med nøglehul både ud- og indvendigt, og mindst den ene bør være en forsikringsgodkendt model. Ekstralåsene med nøglehul på begge sider, forhindrer at døren kan lukkes op gennem brevsprækken eller hvis man er kommet ind via et vindue eller en anden dør. Desuden gør ekstralåsen det væsentligt mere besværligt at bryde døren op, og sender derfor ofte tyven videre til andre. 

3) Pas på nøglerne. En del indbrud sker med kopier af udleverede nøgler. Er det tilfældet er der ingen forsikringsdækning. Sørg derfor for at få omlagt låsene når du flytter ind i ny bolig, eller hvis du har haft udlånt nøgler. Her er det værd at bemærke, at nøgler med kopieringsbeskyttelse løser en del af dette problem. 

4) Bor du i hus, bør du kraftigt overveje en alarm. Da der er vinduer der kan smadres, kan du ikke påregne at holde en tyv ude af dit hus, men du kan chikanere ham så meget, at udbyttet bliver begrænset. En alarm der går til en alarmcentral, forhindrer ikke indbruddet, men skærer ned på den tid tyven har til rådighed. Låse med dobbeltcylinder er også en nødvendighed. 

5) Få professionel assistance: Låsesmede hører ikke til de dyreste håndværkere, og de kan bedre vejlede dig til den rigtige løsning. De er desuden specialister i fastgøring, så din karm ikke flækker første gang man læner sig op ad døren. Denne del er kritisk og ikke altid lige let, så overlad den til en fagmand.

Du kan få mere råd og vejledning hos din låsesmed, og på www.sikringssiden.dk. Hvis du har de gamle Ruko låse og gerne vil have dem udskiftet kan du med fordel lægge din opgave i udbud på Andelsportal.dk. Herved får du 2-3 tilbud at vælge imellem, så du sikres det bedste produkt til den bedste pris. Læg din arbejdsopgaven ind hér.