Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Altan.dk

Andelsboligforeninger i risiko for netbanks-tyveri

Er din andelsboligforening forsikret mod et hackerangreb på jeres konti? Hvis ikke, er det værd at undersøge og få styr på, ellers kan I risikere at få tømt jeres konti uden chance for at få pengene tilbage. Det viser sig nemlig, at boligforeninger ikke automatisk er forsikret i deres bank.

I 2009 blev det første netbanksindbrud registreret i Danmark. Via en virus lykkedes det en ukendt person at hacke en virksomheds konto og stjæle 1,8 millioner kroner. Virksomheden havde ikke forsikret sin konto, hvilket betød, at pengene var tabt. Episoden er blevet et skrækeksempel på hele problematikken om at sikre sig mod et netbanks-indbrud.

Den aktuelle lovgivning siger, at privatpersoner automatisk er dækket af en netbanksforsikring i tilfælde af et netbanks-tyveri, men omvendt forholder det sig for virksomheder med et cvr-nummer, herunder andelsboligforeninger, der selv skal sikre sig med en netbanksforsikring, hvis de hører under virksomhedsvilkårene.

Undersøg forsikringsvilkårene 

Er man som andelsboligforening ikke forsikret med en netbanksforsikring og bliver udsat for et hackerangreb på foreningens konto, står man til at miste det beløb, der er stjålet, og det kan have fatale konsekvenser for foreningen.

Hvis man som forening er i tvivl om, hvorvidt man er forsikret, skal man undersøge, om ens netbanksaftale er oprettet som en privatkunde eller erhvervskunde. Hører man under de private vilkår, er banken forpligtet til at dække et eventuelt tab, men er man oprettet som en erhvervskunde dækker banken ikke med mindre, man selv har tegnet en netbanksforsikring, siger Morten Jeppesen, Affinity Business Development Leader hos forsikringsmægleren Marsh, der administrerer Netbankforsikring.dk, der er sat i værk af Økonomi- og erhvervsministeriet i 2009.

700 kroner om året

I et stykke tid har der været tvivl om, hvordan en virksomhed og herunder en andelsboligforening er forsikret mod et netbanksindbrud, men ifølge Netbankforsikring.dk burde der ikke længere være tvivl. Er man en såkaldt selvadministrerende andelsboligforening er man typisk dækket af sin bank, heriblandt Nordea, der bekræfter, at selvadministrerende foreninger er dækket som privatkunder. Har man derimod en administrator tilknyttet sin forening, skal man være opmærksom på selv at tegne en netbanksforsikring.

En netbanksforsikring bestilles på Netbankforsikring.dk og koster 700 kroner om året, hvilket indeholder en forsikringssum på 2.535.000 millioner kroner med en selvrisiko på 7.605 kroner.

Ifølge Netbankforsikring.dk er der pt. 340.000 cvr-numre med en netbankaftale i Danmark, hvoraf Finansrådet vurderer at 140.000 er dækket af en netbankforsikring.