Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Energidrift A/S

Aben ender hos sælgeren

Hvis at sælger af en andelsbolig bliver dømt til at skulle betale sin gevinst i forbindelse med salget tilbage til køber, er chancerne små for at kunne sende ansvaret for den for høje vurderingspris videre til andelsboligforeningen eller valuaren.

I tirsdags fik Tanja Nielsen Østre Landsrets medhold i, at hendes krav mod sælgeren af hendes andelsbolig ikke er forældet, såfremt det viser sig, at hun har givet for meget for sin andel. Det betyder, at hun fortsat har muligheden for at kunne kræve 450.000 kroner af den mand, som hun for tre år siden købte en andelsbolig af i Ringertoften i København. Hun købte boligen for en halv million kroner, hvorefter det viste sig, at lejligheden formentlig kun var 50.000 kroner værd. Dermed scorede sælger 450.000 kroner, men som han nu måske skal betale tilbage, hvis Tanja Nielsen går videre med rettens ord.

Sælger havde fastsat boligen til en halv million kroner på baggrund af en valuarvurdering. Nu kan det måske vise sig, at valuarvurderingen var for høj. Alligevel er sælger i størst risiko for at skulle betale det store beløb tilbage til køber.

Sælger står tilbage med ansvaret

– I første omgang havner ansvaret hos sælgeren. Herefter kan sælgeren forsøge at gå videre med sagen og forsøge at videregive ansvaret for fejlvurderingen til valuaren eller sågar bestyrelsen i den pågældende andelsboligforening. Men når alt kommer til alt, tror jeg stadigvæk, at sælger står tilbage med ansvaret, fordi det er ham eller hende, der skal bevise, at valuaren bevidst har vurderet boligen til en forkert pris, siger Rene Poulsen, direktør i Københavns Andelskasse.

I flere sager inden for andelsboligmarkedet har der været tegn på, at de såkaldte valuarer, ejendomsmæglere, er kommet med vurderinger, der har været langt højere end de reelle handelspriser. Beboerne i Ringertoften kræver samlet 28 millioner kroner tilbage, da de mener, de har købt deres andele til en for høj pris. I den aktuelle sag med Tanja Nielsen bakker Jan Hansen, direktør i Andelsboligforeningernes fællesrepræsentation (ABF), op om, at sælger i første omgang har ansvaret. Han slår dog fast, at sælger naturligvis kan forsøge at sende noget af regningen videre til valuaren, men det afhænger af, om sælger kan påvise et økonomisk tab.