Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Tømrermester RFA

3 ud af 4 andelshavere ønsker maksimalprisen fjernet

Flere meldinger peger lige nu på, at mange andelsboliger sælger som varmt brød og ofte til maksimalprisen. En ny rundspørge blandt Andelsportal.dk’s brugere viser at 3 ud af 4 vil have maksimalprisen fjernet. Boligøkonom Morten Skak forklarer at andelshaverne er bange for at lide økonomisk tab, når de ikke kan sælge deres andele til markedspris. Konsekvensen kan blive penge under bordet.

I dag kan sælgere af andelsboliger ikke selv bestemme, hvad deres andelsboliger sælges for. Det er andelshaverne trætte af. 3 ud af 4 vil have den såkaldte maksimalpris fjernet, så andelsboliger ligesom ejerboliger kan handles til markedspriser.

75 % vil fjerne maksimalprisen

Andelsportal.dk har i en rundspørge adspurgt 2949 brugere om de ønsker maksimalprisen fjernet. Det har 75 procent svaret ja til. 19 procent har svaret nej og 6 procent måske.

”Det faktum at 75% ønsker maksimalprisen fjernet er et meget højt tal. Vi ser det som en klar indikation på, at mange andelshavere er bange for at handle med andelsboliger til priser, der afspejler et fortidigt marked ”

fortæller Maria Carlsen, der er kommunikationschef hos andelsportal.dk.

Maksimalprisen slæber bagud

Lektor og boligøkonom ved Syddansk Universitet, Morten Skak, forklarer hvorfor så mange andelshavere ønsker maksimalprisen fjernet:

”Maksimalprisen har en tendens til at slæbe bagud i forhold til markedsprisen. Det er derfor naturligt, at man som andelshaver ønsker at få fjernet maksimalprisen, fordi at den kan resultere i, at man lider et økonomisk tab i forbindelse med salg”

fortæller Morten Skak til andelsportal.dk

Maksimalprisen sættes på baggrund af markedsprisen på en tilsvarende udlejningsejendom. Denne pris findes via en valuarvurdering eller en offentlig vurdering. ”Boligejendomme vurderes kun hvert andet år og nuværende ejere får derfor det problem at maksimalprisen ikke reflekterer hvad ejendomme er værd” forklarer Morten Skak.

Som følge af skarp kritik af vurderingssystemet er de offentlige vurderinger blevet fastfrosset frem til oktober 2015 og risikoen for at prisen på andelsboliger ligger langt fra markedsprisen er derfor endnu større.

Risiko for penge under bordet

Lige nu sælges et højt antal andelsboliger til maksimalprisen og flere købere står klar til at købe de eftertragtede andelsboliger. En alvorlig konsekvens af fastholdelsen af maksimalpriserne kan derfor resultere i såkaldte penge under bordet i forbindelse med salg af andelsboligerne.

”En køber kan eksempelvis vælge at betale maksimalprisen for en andelsbolig og så eksempelvis ”købe et gammelt bord” fra boligen med. Hensigten er ikke at få et bord, men at komme forrest i køen blandt køberne og på den måde kan man ende med at betale markedsprisen fremfor maksimalprisen for andelsboligen”

”Det er klart at jo mere bindende maksimalprisen bliver – jo større bliver incitamentet eller tilbøjeligheden for at betale sorte penge” tilføjer han.