Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Tømrermester RFA

Udleje-perioder

Hej, Jeg søger klar besked om reglerne for udleje-perioder, når man er ANDELSHAVER. I den forbindelse ser jeg ofte folk bruge “udleje” og “fremleje”, når de snakker om at videreleje andelsboligen til en lejer. Så vidt jeg kan se, er der tilsyneladende forskel mellem at “udleje” som andelshaver vs. “fremleje” som lejer. Således kan jeg ikke se nogen specifik paragraf, der siger, at andelshaver, som udlejer, mister kontrol over sin lejlighed efter ofte omtalte “2 år”. Lejelovens §70 henvender sig jo til lejere, der vil fremleje, ikke andelshavere, der vil udleje. 1) Periode længde(r) Hvor lang tid kan man som “andelshaver” udleje sin bolig til en lejer, uden at miste kontrollen med boligen? Eksempel: Jeg skal måske arbejde i udlandet på ubestemt tid, men vil gerne beholde ejerskabet + kontrollen af andelsboligen til at kunne vende hjem en dag efter 2, 10, 40 år og så kunne flytte ind i min bolig igen..naturligvis efter at have givet tilstrækkelig varsel. 2) Kontraktens ordlyd og fornyelse Hvordan skal kontrakten formuleres, så lejer ikke kan kræve at blive boende ud over det aftalte, og hvordan kan fornyelse ske mest hensigtsmæssigt? Eks.: Kan man som andelshaver skrive, at “kontrakten gælder “tidsbegrænset” (hvor lang er maksimale tid?), samt at det ophører automatisk efter XX år, uden at udlejer skal opsige lejemålet”? Kan man undgå nogen form for diskussion, hvis man sætter lejeperioderne til 1-1½ års tidsbegrænset leje og derefter kun finder NYE lejere efter hver tidsbegrænsede periode (for at undgå en “oparbejdet rettighed” opnået ved annciennitet”)? Håber I kan svare klart og tydeligt 🙂 da folk har forskellige opfattelser af, hvad der entydigt gælder for andelshavere mht. at udleje.

Vores svar fra

Jeg synes du skal kontrollere dine vedtægter.
Således der ikke står nogen regler om fremleje, så er der domspraksis om at lejeloven anvendes analogt. 

Med venlig hilsen
Christian Severinsen
Foreningsejendomme
DATEA AS
Lyngby Hovedgade 4 · 2800 Kgs. Lyngby
Direkte tlf.: 45260502
prakcse@datea.dk
www.datea.dk

Andelsportal.dk
Om forfatteren Andelsportal.dk har siden år 2000 formidlet nyheder, informationer og services til landets andelsboligforeninger. Forskellige forfattere har løbende skrevet artikler og bidraget med viden til andelsportal.dk’s arkiv af nyheder, guides og indlæg.

Flere spørgsmål

Har du et spørgsmål til brevkassen?

Tak.

Vi har modtaget dit spørgsmål. Vores brevkasseredaktører kan desværre ikke besvare alle spørgsmål. Vi kan derfor ikke garantere at dit spørgsmål bliver besvaret og udgivet på hjemmesiden.