Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Østjysk Tagbyg ApS

Tvunget til salg før generalforsamling

Hej – Jeg spørger på vegne af venner, som jeg rådgiver, og her er deres spørgsmål. Vi har en to-værelses lejlighed i en stor andelsforening. 31/8 fik vi at vide, at vi kunne overtage en dobbeltlejligehed i samme ejendom, og aftaler med sælger, at vi får nøglen med det samme, og betaler huslejen fra den 1/9. 14/9 overfører vi penge, og 27/9 får vi nyt andelsbevis. Vi har nu bestilt vurderingsmand og fået lavet el-eftersyn – men bestyrelsen beskylder os for at forhale et salg, til efter generalforsamlingen, som er midt i november. Vi ønsker ikke at sælge, før den 1/12, da vi skal gøre lejlighed i stand, og vi ønsker også, at kende vurderingen, før vi sælger. Bestyrelsen truer med eksklusion, for at forhale et salg – vi mener, at de haster et salg igennem, uden ordentlig gennemgang. De siger, at der står i vedtægterne, at man ikke må eje to lejligheder – vi mener, at der må være en rimelig tidsfrist til at få begge handler i orden. De siger, at de vil sørge for, at en eventuel gevinst hverken vil falde i vores, eller den nye ejers hænder, og vil have os til at skrive under på, at hvis vi bliver boende til den 1/12, så fastlåser de andelskronen. Må de det? Og hvad gør man med en bestyrelse, som man føler chikanerer?

Vores svar fra

Det lyder som om, din bestyrelse er inde på noget rigtigt: Hvis man i andelsboligforeninger i forbindelse med interne salg gennemførte “rokaden” på den måde, du ønsker, ville foreningerne risikere, at der blev spekuleret i at købe til en lav andelskrone og sælge til en høj andelskrone.

Som udgangspunkt skal købet og salget ske på samtidig, idet man af praktiske årsager nok ofte tillader en mindre forskydelse i perioden. Begge overdragelser bør dog ske på samme vilkår og til samme andelskrone.

I de fleste vedtægter er det et krav, at andelshaveren bor i lejligheden – bopælspligten. Da man af gode årsager ikke kan bo i to lejligheder på en gang, vil der i princippet være tale om eksklusionsbegrundende adfærd.

Jeg vil derfor anbefale dig, at følge bestyrelsen råd i sagen.

Hvis du i øvrigt føler, at du bliver chikaneret af bestyrelsen, har du altid mulighed for at komme med et mistillidsvotum på en generalforsamling.
 
Med venlig hilsen
Jacob Linvald
Advokat
DATEA AS
Lyngby Hovedgade 4 · 2800 Kgs. Lyngby
www.datea.dk

Andelsportal.dk
Om forfatteren Andelsportal.dk har siden år 2000 formidlet nyheder, informationer og services til landets andelsboligforeninger. Forskellige forfattere har løbende skrevet artikler og bidraget med viden til andelsportal.dk’s arkiv af nyheder, guides og indlæg.

Flere spørgsmål

Har du et spørgsmål til brevkassen?

Tak.

Vi har modtaget dit spørgsmål. Vores brevkasseredaktører kan desværre ikke besvare alle spørgsmål. Vi kan derfor ikke garantere at dit spørgsmål bliver besvaret og udgivet på hjemmesiden.