Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Tømrermester RFA

Tvivl om energimærke på andelsbolig

Hej

Jeg har igennem længere tid forgæves forsøgt at sælge min afdøde mors andelsbolig. Så tiden er nu kommet til at den bliver sat til salg hos en ejendomsmægler. Jeg har derfor et spørgsmål ang. energimærke. Andelen ligger i etagebyggeri hvor det højeste er 1.sal. Der er 12 andelsboliger. Min mors ligger på 1.sal. Jeg har forstået at det er andelsboligforeningen som skal betale for energimærke. Men ejendomsmægleren siger det mig som sælger der skal betale. Hvad er det rigtige?

— Lene

Vores svar fra

Kære sælger af andelsbolig,

Tak for dit spørgsmål.

Reglerne om energimærkning er således, at hvis der er tale om tæt/lav bebyggelse, skal andelshaver selv bekoste et energimærke. Tæt/lav bebyggelse vil typisk være med et vertikal (lodret) skel mellem boligerne, altså rækkehuse, klyngehuse eller dobbelthuse.

Såfremt det er etagebebyggelse – altså med horisontalt skel mellem boligerne – skal foreningen bekoste energimærket. F.eks. hvis der var 4 lejligheder i en opgang, st.th., st.tv., 1. th. og 1.tv.

Jeg læser dit spørgsmål således, at din mors bolig ligger på 1. sal i en sammenhængende bebyggelse/bygning med 12 lejligheder, og der også er lejligheder i stueetagen.

Med baggrund i dette vil jeg mene, at foreningen skal bekoste energimærket.

Tony Robinson
Om forfatteren Tony er ejendomsmægler MDE, og har siden 1990 været beskæftiget som ejendomsmægler. Tony har både været afdelingschef i nogle af de store kæder, haft egne forretninger og er nu direktør i ejendomsmæglerkæden base1, som er specialister i salg af andelslejligheder og ejerlejligheder. Derudover er Tony en meget benyttet syn & skønsmand, når der er brug for sagkyndig bistand i tvister og retssager mellem købere og sælgere. Tony er medlem af Dansk Ejendomsmæglerforening.

Flere spørgsmål

Har du et spørgsmål til brevkassen?

Tak.

Vi har modtaget dit spørgsmål. Vores brevkasseredaktører kan desværre ikke besvare alle spørgsmål. Vi kan derfor ikke garantere at dit spørgsmål bliver besvaret og udgivet på hjemmesiden.