Spørgsmålets titel: Rettigheder
Må samme person eje to andelslejligheder i Kbh.? Må en andelshaver sælge sin lejlighed til en pris langt lavere en den fastslåede andelsværdi, fx 300.00 under? Hvis kun en part af et ægtepar står på andelsbeviset fordi personen havde købt lejligheden inden parret mødtes, har personen så ret til alene at beslutte et salg, og har personen nogle økonomiske rettigheder ved skilsmisse?
Andelsboliger skal tjene til bopæl for andelstageren. Man kan således ikke eje to andelsboliger og f.eks udleje den ene.
Man må gerne sælge sin andelslejlighed til underpris, i relation til Andelsboliglovgivningen. I relation til reglerne omkring ægteskab og formueforholdet mellem ægtefæller er reglerne således at den ene ægtefælle ikke kan sælge en andel der tjener til familiens bolig uden at den anden giver sit samtykke hertil. Og dette gælder uanset hvem der ejede lejligheden ved ægteskabets indgåelse og uanset hvem der står på andelsbeviset. Ved skilsmisse indgår formuefællesskabets værdier og gæld i bodelingen, altså også værdien af andelsboligen. En ægtefælle kan ikke sælge til underpris og på denne måde tvinge den fraskilte ægtefælle til at godkende denne værdi. Værdien vil i denne situation blive fastsat af en vurderingsmand uanset salgsprisen som den anden ægtefælle måtte have solgt til. Et sådan salg der ikke er godkendt af den anden ægtefælle, er ugyldigt og andelsboligforeningen skal ved afregning huske at sikre at den anden ægtefælle underskriver salgsaftalen. i sådanne sager skal man søge advokatbistand som sikkerhed for ikke at blive snydt.
Med venlig hilsen
ADVODAN
Henning Petersen
advokat
ADVODAN | Strandgade 51 | 3000 Helsingør
Tlf: 49 21 21 21 | Fax: 49 21 58 30
Email: hpe@helsingoer.advodan.dk
ADVODAN – et netværk til forskel
Flere spørgsmål