Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Tømrermester RFA

Spørgsmål: Ejerskifteforsikring

Jeg påtænker køb af andelsbolig og i den forbindelse har nogle spørgsmål: Bliver der normalt udført tilstandsrapport ved salg af 5 stk. andele i nyetableret andelsboliger i en ældre (stor villa) bygning ? Og kan der tegnes ejerskifteforsikring eller kan køberen af en andel ikke komme til at hænge på bygesjusk, fejl og mangler, som opdages længe efter, at man er flyttet ind.

Vores svar fra

Kære andelshaver
Køb af en andel er køb af et medlemskab til en forening (der allerede ejer ejendommen), hvor ret til at bebo en andelsbolig følger med i pakken. Du skal altså se dig godt for , således at boligydelsen ikke pludseligt stiger voldsomt fordi foreningen pludseligt skal afholde uforudsete udgifter til mangelsafhjælpning mv.
Du skal endvidere se efter i vedtægten for andelsboligforeningen om den enkelte andelstager  hæfter for foreningens gæld, eller om der alene hæftes med den indskudte andelskapital (købesummen for andelen),dvs andelens værdi. Det sidste er sædvanligt, men det er i små foreninger ofte vedtaget at de enkelte andelstagere hæfter personlig og solidarisk for foreningens gæld. Du skal altså være forsigtig og undersøge hvad du går ind til. Og det er på denne baggrund at du bør sikre dig ejendommens stand, således at du i din privatøkonomi ikke pludseligt mødes med store overraskelser.
Husk på det er foreningen der har problemet med at få rettet byggefejl og mangler ved ejendommen og det er foreningen der skal føre sagen mod sælgeren eller entreprenøren der har stået for arbejdrne, afhængigt af hos hvem der kan placeres et ansvar.
Det vil således være fornuftigt af dig at lade en bygningstekniker få adgang til ejendommen for  at konstatere om der er fejl eller mangler. Hvis foreningen har en sådan rapport skal du have adgang til at se den, ellers må du nok selv til (egne)lommerne.
Og du skal have alle papirer til gennemgang, incl en fortrydelsesretsaftale, inden du underskriver en købsaftale. Du skal som nævnt undersøge vedtægten nøje, men også regnskab for foreningen, fordeling af udgifterne mellem de respektive andele mv. En advokat vil kunne hjælpe dig.
Held og lykke.

Henning petersen
advokat
Advodan Helsingør.

Andelsportal.dk
Om forfatteren Andelsportal.dk har siden år 2000 formidlet nyheder, informationer og services til landets andelsboligforeninger. Forskellige forfattere har løbende skrevet artikler og bidraget med viden til andelsportal.dk’s arkiv af nyheder, guides og indlæg.

Flere spørgsmål

Har du et spørgsmål til brevkassen?

Tak.

Vi har modtaget dit spørgsmål. Vores brevkasseredaktører kan desværre ikke besvare alle spørgsmål. Vi kan derfor ikke garantere at dit spørgsmål bliver besvaret og udgivet på hjemmesiden.