Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Tømrermester RFA

Skimmelsvamp i andelsbolig

Hej.
Jeg skriver fordi vi overtog en andelslejlighed. 1. november sidste år, på overdragelsesdagen begynder vi at hive alt tapet ned i hele lejligheden, da vi skal total renovere det meste af lejligheden. Da vi når til entreen, fjerner vi tapetet, ved væggen som støder op til vores badeværelse, og der hvor vores badekar er placeret, på den modsatte side af væggen er der mørke/sorte belægninger både på væg og tapet. vi prøver at fjerne noget tapet i køkken, hvor badekaret også støder op til væggen hvor vi ligeledes kunne konstatere sorte belægninger, samt væggen lugtede meget af klam kælder/råd og væggen samt tapetet var meget fugtigt.

Allerede mandag d. 3 november. Får vi en fugt og indeklima konsulent ud for at kigge på sagerne og tage prøver. Han tager fugt prøver forskellige steder, de to vægge som støder op til badekaret kunne der konstateres høj fugtighed, samt massivt angreb af skimmelsvamp.

Vi prøver at få sælger i tale, om skjult fejl og mangel, så vi kan få bragt problemet i orden som i følge fugt og indeklima konsulenten mente muligvis skyldes utætte fuger, mellem badekar og vægfliser, så man mener at vand er sivet ind i væggen gennem længere tid. Vi har desværre været nød til at sagsøge hende, da hun ikke har ville indgå et forlig med os.
Vi skal som udgangspunkt skal have puds af vægge, fjerne badekar osv. for at komme til bunds i problemet.

Sælger er ikke samarbejdsvillig overhoved. Og foreningen vil ikke have noget med det af gøre, da det handler om misvilligeholdelse. Da vi har lavet indsigelse overfor administrationen bliver 60.000 af hendes penge ikke udbetalt før der ligger forlig i sagen.

Så dette er blevet til en stævning, retssag, syn og skøn og hele baduljen. Min advokat søgte i januar om isoleret bevis optagelse. Så vi kunne sikre beviset, også komme hurtigt videre i projektet, da det jo ikke er sundt og bo og, og skadeligt for bygningen. Der er dog først udmeldt syn og skønsmand nu, som har været her til møde med os alle, og nu vil til at gå i gang med undersøgelserne. (Onsdag sidste uge, sagde han at det ville blive inden for to uger) Har dog stadig intet hørt fra ham.

Nu kommer den tricky part.
I dag er min underbo så kommet op, og informeret om at i morges, da vi har badet, så er der fra hans loft i entreen, sivet vand ned af væggen fra loftet, og ned på hans gulv( altså samme væg som jeg ovenover har skimmelsvamp i.)

Hvordan skal vi forholde os? Hvem bære skylden? i denne meget opslidende og kedelige sag og kan vi blive bragt til ansvar for dette?
Indtil beviset er sikret, må vi jo intet foretage os.
Og efter denne store renovering, har jeg ikke penge til at fraflytte lejligheden til problemet er bragt i orden, og det er jo ikke optimalt for underboen hvis han skal stå med vand, hver gang vi er i bad?

Håber i kan skabe lidt ro og komme med gode råd.

Kristian.

— Kristian

Vores svar fra

Hej Kristian,

Som udgangspunkt har den til enhver tid værende andelshaver vedligeholdelsespligten vedrørende alt inde i lejligheden, såfremt andet ikke fremgår af vedtægterne. Derfor er det min opfattelse, at forholdet omkring utætheder ligeledes er et forhold, der skal gøres gældende mod sælger. Jeg ville foreslå, at advokaten søger forholdet opklaret ved supplerende spørgsmål til skønsmanden.

I forhold til underboen bør forholdet bringes i orden så snart som muligt – dvs. efter at forholdet er blevet belyst ved syn og skøn. Underboen vil kunne argumentere for, at den nuværende andelshaver er ansvarlig for den del af udbedringsudgiften, der knytter sig til perioden, efter at den nye andelshaver fik kendskab til problematikken.

Winnie Worsøe
Om forfatteren Winnie Worsøe er projektchef hos Cobblestone, hvor hun er ansvarlig for finansiel rådgivning af andelsbolig- og ejerforeninger. Winnie har haft en lang karriere i den finansielle sektor og har blandt andet været chef i Nordea Boligforeninger og arbejdet med andelsboligforeninger siden 1998.

Flere spørgsmål

Har du et spørgsmål til brevkassen?

Tak.

Vi har modtaget dit spørgsmål. Vores brevkasseredaktører kan desværre ikke besvare alle spørgsmål. Vi kan derfor ikke garantere at dit spørgsmål bliver besvaret og udgivet på hjemmesiden.