Skifte til valuarvurdering
Vi er nogle stykker i min andelsboligforening som ønsker at undersøge muligheden for et skift fra offentlig vurdering til valuarvurdering og har en række spørgsmål:
1) Hvad taler for og imod at få en andelsbolig valuarvurderet ?
2) Er det muligt for sælger af en andelsbolig frit at vælge hvilken vurderingsform vedkommende ønsker at anvende ?
3) Hvilke ændringer i regnskabet medfører et skift af metode til at fastgøre andelskronen fra offentlig vurdering til valuarvurdering ?
4) Er det muligt at skifte tilbage til offentlig vurdering i 2017 og hvilke konsekvenser vil det få på regnskab etc. ?
Hej Anders,
Ad 1:
Fordelen ved en valuarvurdering er, at den giver det mest retvisende billede af ejendommens værdi i handel og vandel på vurderingstidspunktet.
Ulempen er, at en valuarvurdering koster penge at få udarbejdet.
Ad 2:
Lov om Andelsboliger og andre boligfællesskaber § 5, stk. 2, åbner mulighed for, at andelsboligforeningen frit kan benytte 3 forskellige vurderingsprincipper til værdiansættelse af ejendommen. Det besluttes på generalforsamling, hvilken værdiansættelse der ønskes benyttet. Vurderingsprincippet kan således i princippet ændres fra år til år.
Ad 3:
Skift af metode og dermed en højere/lavere værdi har betydning for opgørelse af andelskronen i regnskabet, og dermed værdien af andelskronen i overensstemmelse hermed.
Den bogførte værdiangivelse af ejendommen i regnskabet, behøver ikke at følge værdiangivelsen ved opgørelse af andelskronen i forbindelse med regnskabet.
Ad 4:
Jf. svar ad 2 så beslutter andelsboligforeningen på generalforsamling, hvilken metode der ønskes benyttet til værdiansættelse af ejendommen.
Alt afhængig af ejendommens værdiansættelse i regnskabet behøver det ikke nødvendigvis ændre noget i selve regnskabet, at andelsboligforeningen ændrer vurderingsprincip, men andelskronen vil ændres i overensstemmelse med valget.
Venlig hilsen
Peter Ryaa, Valuaren
Flere spørgsmål