Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Østjysk Tagbyg ApS

Skal vi optage lån?

Jeg sidder i bestyrelsen som formand, vi er i alt 22 andleshavere + 2 mindre erhverv. Vi har lidt indtjening fra erhverv via månedlig udlejning af lokaler, samt p-pladser i en p-kælder. Økonomien er ellers sund, endelig gældfri og traditionen har været gennem mange år, at spare op og så løbende lave renovering. Nu er der så nogle af aldelshaverne som ønsker den helt store renovering af alt i hele huset. Vinduer, faldstammer, vandstrenge osv osv. Huset er fra 1960, så det er ved at være af ældre dato. Dog er der af mange forskellige rådgivere forskel på hvornår og hvorlænge div. holder og/skal udsiftes. Det er jævnligt blevet spurgt på generalforsamling om der evt skal være en husleje stigning for at have lidt flere penge at renovere for, men dette er altid blevet nedstemt. Vi har en meget billig husleje, ca. 21 kr/kvm/mdr. Nu har den tidligere bestyrelse – de sad ca. 5 mdr. dog fået udarbejdet til større forslag som skal til afstemming d.11 april, som lyder på at der indlånes ca. 8 mio kr. (da vi har ca. 2 mio. i forvejen) på et realkredit lån løbende over 30 år, fast forrentet. Hvordan lyder det? Er det forsvarligt at stemme ja til i disse tider? Der er mange ældre som ikke ønsker lån og de bliver boende, men dem der ønsker at optage penge, er dem der vil sælge deres andel lige efter. Jeg synes ikke er det sådan lige virker helt fair, men hvad tænker I? Foreningen er splettet og jeg synes at det er synd at “nogen vinder” sagen med en eller 2 stemmer og resten så bare har at følge trop.

Vores svar fra

Det er vanskeligt at give dig et godt og entydigt svar på spørgsmålet, da der kan være mange faktorer i jeres specifikke andelsboligforening, der spiller ind. Men hvis det lægges til grund, at I har et ”vedligeholdelsesefterslæb” kan tidspunktet for at få det indhentet sagtens være fornuftigt.

Renten på realkreditlån er historisk lav – også på 30 årige fastforrentede lån, og desuden er prisen p.t. på håndværkerydelser og byggematerialer fornuftig – i hvert fald i forhold til niveauet for blot 3-5 år siden.

På det individuelle plan rammer en stigning i boligafgiften (efter optagelse af nye lån) umiddelbart ens for alle efter jeres fordelingstal. Så byrden for alle er normalt den samme.

Om så nogle ser det som en fordel, at bygningen er vedligeholdt i en salgssituation modsvarer nok, at boligafgiften samtidigt er højere, da det også presser salgsprisen ned.

ADVODAN Glostrup

Hans Christian Færch
Advokat
ADVODAN | Glostrup Torv 6-10 | 2600 Glostrup | Denmark

Andelsportal.dk
Om forfatteren Andelsportal.dk har siden år 2000 formidlet nyheder, informationer og services til landets andelsboligforeninger. Forskellige forfattere har løbende skrevet artikler og bidraget med viden til andelsportal.dk’s arkiv af nyheder, guides og indlæg.

Flere spørgsmål

Har du et spørgsmål til brevkassen?

Tak.

Vi har modtaget dit spørgsmål. Vores brevkasseredaktører kan desværre ikke besvare alle spørgsmål. Vi kan derfor ikke garantere at dit spørgsmål bliver besvaret og udgivet på hjemmesiden.