Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Bykærs Anlæg ApS

Sagsøge sælger for overpris

Hej. Jeg ejer en andelslejlighed i ovenstående forening. Jeg har fulgt med i den aktuelle sag, hvor det er lykkedes en andelskøber at få medhold og erstatning i en sag om overpris i en andelsforening, og tænkte at det måske var tilfældet for mig også.

Jeg købte min andelslejlighed i marts 2008 til en andelskrone på 5500kr/kvm. Boligboblen sprang og vores forenings bygninger faldt voldsomt i værdi, så andelskronen nu er på blot ca 540kr/kvm. Det er et falt på ca 80%, hvilket jeg synes er helt absurd.

Vil jeg kunne have held med samme metode som i den aktuelle sag, og få mulighed for at indhente noget af det tabte?

Vores svar fra

Den seneste landsretsafgørelse om forældelse i forhold til ”overprissager” har rejst en del spørgsmål.

Helt generelt kan jeg sige, at man ikke nødvendigvis har et erstatningskrav mod sin sælger alene fordi man har købt på et dyrt tidspunkt og efterfølgende har måttet konstatere at markedsprisen/andelskronen er faldet betragteligt.

Det er ikke anderledes med andelsboliger end for ejerboliger – de er faldet i pris, og det er ikke sælgers skyld.

I de sager, som på det seneste har været omtalt i medierne, er problemet primært det, at flere andelsboligforeninger i særligt årene fra ca. 2004-2008 har anvendt nogle valuarer, der var villige til at vurdere andelsboligforeningens ejendom særdeles højt – og givetvis også nogle gange har vurderet den urealistisk højt.

Her vil nogle andelskøbere, som f.eks. har betalt maksimalprisen for andelslejligheden til sælgeren have købt på et forkert grundlag.

De havde nemlig en forventning om, at den andel de købte var mere værd end den i realiteten var. Årsregnskabet var ikke retvisende, fordi hovedejendommen var vurderet urealistisk højt. Hvis det kan dokumenteres, at man har købt en andel i en overvurderet ejendom (forudsætning , at der er brugt valuarvurdering) kan man potentielt have et krav mod sin sælger, fordi man i situationen reelt har købt til overpris (den af vide det), hvis man gav maksimalprisen eller det der nærmer sig.

Så det er kun i relativt få situationer, der kan være en ”sag” eller et erstatningskrav mod sælger, hvis kravet da ikke måtte være forældet i mellemtiden.

Da jeg ikke kender baggrunden for prisfaldet i netop din forening, kan jeg ikke komme det nærmere end et generelt svar.

ADVODAN Glostrup

Hans Christian Færch
Advokat
ADVODAN | Glostrup Torv 6-10 | 2600 Glostrup

Andelsportal.dk
Om forfatteren Andelsportal.dk har siden år 2000 formidlet nyheder, informationer og services til landets andelsboligforeninger. Forskellige forfattere har løbende skrevet artikler og bidraget med viden til andelsportal.dk’s arkiv af nyheder, guides og indlæg.

Flere spørgsmål

Har du et spørgsmål til brevkassen?

Tak.

Vi har modtaget dit spørgsmål. Vores brevkasseredaktører kan desværre ikke besvare alle spørgsmål. Vi kan derfor ikke garantere at dit spørgsmål bliver besvaret og udgivet på hjemmesiden.