Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Østjysk Tagbyg ApS

Renovering af gl. køkken til nyt baderum

Vi har et spørgsmål, da vi skal igang med renovering af baderum. Vi har 2 sammenlagte fejl. 1. gl. køkken er revet ned og vi har andelsforeningens godkendelse/accept på at opføre/renoverere dette til et ny baderum, med badekar og håndvask (ikke toilet), da der allerede er faldstamme og vandtilslutning.
Vi har imidlertid en udfordring mht. vores underbo, som ikke ønsker at vi renovererer rummet over hans køkken, dvs. han vil ikke have at der skal være vådrum og evt. afløb som skal renoveres med fald via hans køkkenloft. Andelsforeningen har forsøgt at mægle i sagen, men har beklaget at der intet er at goere, saafremt underboen ikke oensker at vaere med…nu sttar vi således i en uacceptabel situation med et nedrevet køkken som har stået tomt i 3 år. Vi har imidlertid kontaktet diverse haandvaerkere/total entrepreneurer som pt er ved at give os 4 tilbud på renoveringen, således at vi kan komme videre i sagen.
De siger alle at dette han underboen ikke nægte at vi renoverere vores lejl. / køkken til baderum omvend kan han heller ikke nægte at vi skal ned igennem hans loft (selvf. med udbedring og evt. kompensation for de eventuelle “skader” der måtte være på hans loft).
Vi leder efter reglerne hvori dette står, således at vi ikke får en sag på nakken. Andelsforeningen har ikke været behjælpelig i sagen, måske fordi de er nye og ikke ved ret meget om andelsbolig og andelsreglerne.

Vores svar fra

Det er ærgerligt, at mægling ikke har kunnet føre sagen videre, fordi juraen er tung og langsommelig at komme videre med – særligt hvis andelsboligforeningen (som ejer af bygningen) ikke vil give underboen påbud om at lade jeres håndværkere komme til og etablere fald via underboens køkkenloft.

I enkelte andelsboligforeningsvedtægter har man lavet bestemmelser om, at man som medlem/andelshavere må tåle sædvanlig rørgennemføringer (herunder fra naboer) eventuel mod kompensation, hvis dette medfører en værdiforringelse af lejligheden. Men jeg går ud fra, at I allerede har undersøgt dette. Desuden kan der være et spørgsmål om, hvorvidt jeres badeværelse ovenfor kunne laves på en måde, så der ikke var behov for at komme ned til underbo – uden større besvær eller omkostninger.

Ultimativt er der kun tilbage at forsøge at få en dom over underboen, men med de sædvanlig sagsbehandlingstider hos de almindelige domstol kan det godt tage yderligere et år eller to at få det afklaret. Og i den forbindelse bør I forinden undersøge om der er mulighed for at opnå retshjælpsdækning, så I begrænser risikoen for store sagsomkostninger.

ADVODAN Glostrup

Hans Christian Færch
Advokat
ADVODAN | Glostrup Torv 6-10 | 2600 Glostrup | Denmark

Andelsportal.dk
Om forfatteren Andelsportal.dk har siden år 2000 formidlet nyheder, informationer og services til landets andelsboligforeninger. Forskellige forfattere har løbende skrevet artikler og bidraget med viden til andelsportal.dk’s arkiv af nyheder, guides og indlæg.

Flere spørgsmål

Har du et spørgsmål til brevkassen?

Tak.

Vi har modtaget dit spørgsmål. Vores brevkasseredaktører kan desværre ikke besvare alle spørgsmål. Vi kan derfor ikke garantere at dit spørgsmål bliver besvaret og udgivet på hjemmesiden.