Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Rohde & Hansen Ejendomsservice ApS

Regler for låse

Spørgsmål: Vi har i foreningen sidst sommer fået isat nye låse i hierakisk system i samtlige opgange. Låsesystemet er et optimeret låsesystem hvor alle nøgler har en begrænset adgang til den enkelte andelshavers “egne” døre. (Dvs. andel 1´s nøgle passer kun til den pågældenes opgange, kælder/loft/cykeldør samt til fælles porte m.m.) Låsefirmaet har dog ikke været helt grundige ved isætning af de nye cylindre. flere steder er cylinderen ikke lang nok, hvilket resultere i en lås der ligger “forsænket” ind i døren. Andre steder sidder cylinderen så meget ud fra døren at det virker meget iøjenfaldende. jeg har fra flere andelshavere fået påtalt det syns og skøns, samt brugsmæssige, ikke alle låse der ligger “falset ind i døren” er lige nemme at benytte, man kan få fingerne i klemmer når man drejer nøglen rundt. Jeg har fornylig fået en henvendelse fra en af vores andelshavere der mener,at måden låsene sidder i på er direkte i modstrid med gældende lovgivning. Jeg har nu i flere dage forsøgt at finde frem til lovgivning omkring låse og isætning, men har ikke formået at fremkomme med noget relevant. Derfor denne henvendelse. Kan i hjælpe med en beskrivelse eller henvisning til et site eller andet hvor jeg kan få oplyst diverse regler m.m. eller kan I give mig en detaljeret regel for dette emne? Firmaet er isocertifiseret og burde vel leve op til denne standard. Med venlig hilsen og tak for en god site. Med venlig hilsen Christian

Vores svar fra

Der er ikke nogen lovgivning på området, men der er nogle retningslinier fra forsikringsselskaberne og låseproducenterne. Generelt gælder det for nyere cylindertyper at de ikke må stikke mere end 3mm ud over cylinderringen, og ikke må sidde dybere end overfladen af cylinderringen. Det er stortset altid muligt at overholde dette, men der kan naturligvis være særlige forhold der gør sig gældende.
 
Nu er der sikkert ikke tale om forsikringsgodkendte låseenheder, og derfor er der sikkert ikke nogle forsikringskrav til aflåsningen. Det er dog kotume, at man som låsesmed altid tilnærmer sig forsikringsselskabernes krav, når det er muligt.
 
Jeg vil anbefale foreningen at reklamere til låsefirmaet over manglende tilpasning. Der er måske en fornuftig årsag, men det kan jo afklares ved et besøg af låsesmeden.
 
MVH
Gert Mejlshede

Andelsportal.dk
Om forfatteren Andelsportal.dk har siden år 2000 formidlet nyheder, informationer og services til landets andelsboligforeninger. Forskellige forfattere har løbende skrevet artikler og bidraget med viden til andelsportal.dk’s arkiv af nyheder, guides og indlæg.

Flere spørgsmål

Har du et spørgsmål til brevkassen?

Tak.

Vi har modtaget dit spørgsmål. Vores brevkasseredaktører kan desværre ikke besvare alle spørgsmål. Vi kan derfor ikke garantere at dit spørgsmål bliver besvaret og udgivet på hjemmesiden.