Overpris på andel
Med reference til den netop afgjorte sag fra Ringertoften, i Østre Landsret har jeg følgende spørgsmål: Jeg købte i 2008 en andelsbolig på 80 m2 for kr. 640.000 + forbedringer 100.000 kr. – i alt kr. 740.000,-
Andelsforeningen blev stiftet i 2003 og jeg kunne se på mit andelsbevis, at sælger havde givet 40.000 kr. for sin andel i 2003. Dvs. hun havde en fortjeneste på kr. 600.000. Andelen blev forrige år nedskrevet til 140.000 kr. og jeg føler mig derfor nu stavnsbundet til min lejlighed.
Mener du at der kunne være gundlag for at kræve erstatning fra sælger for at have solgt for dyrt? Det skal siges at jeg ikke mener der har været foretaget valuarvurdering af andele.
Den seneste landsretsafgørelse om forældelse i forhold til overprissager har rejst en del spørgsmål.
Helt generelt kan jeg sige, at man ikke nødvendigvis har et erstatningskrav mod sin sælger alene fordi man har købt på et dyrt tidspunkt og efterfølgende har måttet konstatere at markedsprisen/andelskronen er faldet betragteligt.
Det er ikke anderledes med andelsboliger end for ejerboliger de er faldet i pris, og det er ikke sælgers skyld.
I de sager, som på det seneste har været omtalt i medierne, er problemet primært det, at flere andelsboligforeninger i særligt årene fra ca. 2004-2008 har anvendt nogle valuarer, der var villige til at vurdere andelsboligforeningens ejendom særdeles højt og givetvis også nogle gange har vurderet den urealistisk højt.
Her vil nogle andelskøbere, som f.eks. har betalt maksimalprisen for andelslejligheden til sælgeren have købt på et forkert grundlag.
De havde nemlig en forventning om, at den andel de købte var mere værd end den i realiteten var. Årsregnskabet var ikke retvisende, fordi hovedejendommen var vurderet urealistisk højt. Hvis det kan dokumenteres, at man har købt en andel i en overvurderet ejendom (forudsætning , at der er brugt valuarvurdering) kan man potentielt have et krav mod sin sælger, fordi man i situationen reelt har købt til overpris (den af vide det), hvis man gav maksimalprisen eller det der nærmer sig.
Så det er kun i relativt få situationer, der kan være en sag eller et erstatningskrav mod sælger, hvis kravet da ikke måtte være forældet i mellemtiden.
Hvis jeres forening (som du antager) ikke har benyttet sig af en valuarvurdering, er der næppe en sag.
ADVODAN Glostrup
Hans Christian Færch
Advokat
ADVODAN | Glostrup Torv 6-10 | 2600 Glostrup
Flere spørgsmål