Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Bykærs Anlæg ApS

Overpris på andel

Med reference til den netop afgjorte sag fra Ringertoften, i Østre Landsret har jeg følgende spørgsmål: Jeg købte i 2008 en andelsbolig på 80 m2 for kr. 640.000 + forbedringer 100.000 kr. – i alt kr. 740.000,-
Andelsforeningen blev stiftet i 2003 og jeg kunne se på mit andelsbevis, at sælger havde givet 40.000 kr. for sin andel i 2003. Dvs. hun havde en fortjeneste på kr. 600.000. Andelen blev forrige år nedskrevet til 140.000 kr. og jeg føler mig derfor nu stavnsbundet til min lejlighed.
Mener du at der kunne være gundlag for at kræve erstatning fra sælger for at have solgt for dyrt? Det skal siges at jeg ikke mener der har været foretaget valuarvurdering af andele.

Vores svar fra

Den seneste landsretsafgørelse om forældelse i forhold til ”overprissager” har rejst en del spørgsmål.

Helt generelt kan jeg sige, at man ikke nødvendigvis har et erstatningskrav mod sin sælger alene fordi man har købt på et dyrt tidspunkt og efterfølgende har måttet konstatere at markedsprisen/andelskronen er faldet betragteligt.

Det er ikke anderledes med andelsboliger end for ejerboliger – de er faldet i pris, og det er ikke sælgers skyld.

I de sager, som på det seneste har været omtalt i medierne, er problemet primært det, at flere andelsboligforeninger i særligt årene fra ca. 2004-2008 har anvendt nogle valuarer, der var villige til at vurdere andelsboligforeningens ejendom særdeles højt – og givetvis også nogle gange har vurderet den urealistisk højt.

Her vil nogle andelskøbere, som f.eks. har betalt maksimalprisen for andelslejligheden til sælgeren have købt på et forkert grundlag.

De havde nemlig en forventning om, at den andel de købte var mere værd end den i realiteten var. Årsregnskabet var ikke retvisende, fordi hovedejendommen var vurderet urealistisk højt. Hvis det kan dokumenteres, at man har købt en andel i en overvurderet ejendom (forudsætning , at der er brugt valuarvurdering) kan man potentielt have et krav mod sin sælger, fordi man i situationen reelt har købt til overpris (den af vide det), hvis man gav maksimalprisen eller det der nærmer sig.

Så det er kun i relativt få situationer, der kan være en ”sag” eller et erstatningskrav mod sælger, hvis kravet da ikke måtte være forældet i mellemtiden.

Hvis jeres forening (som du antager) ikke har benyttet sig af en valuarvurdering, er der næppe en sag.

ADVODAN Glostrup

Hans Christian Færch
Advokat
ADVODAN | Glostrup Torv 6-10 | 2600 Glostrup

Andelsportal.dk
Om forfatteren Andelsportal.dk har siden år 2000 formidlet nyheder, informationer og services til landets andelsboligforeninger. Forskellige forfattere har løbende skrevet artikler og bidraget med viden til andelsportal.dk’s arkiv af nyheder, guides og indlæg.

Flere spørgsmål

Har du et spørgsmål til brevkassen?

Tak.

Vi har modtaget dit spørgsmål. Vores brevkasseredaktører kan desværre ikke besvare alle spørgsmål. Vi kan derfor ikke garantere at dit spørgsmål bliver besvaret og udgivet på hjemmesiden.