Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Tømrermester RFA

overbo og underbo vil have altan – har jeg noget at skulle have sagt?

Min overbo og underbo har besluttet, at de gerne vil have lavet altaner. Der er kommet en mail ud at det kræver en ændring af andelsboligforeningens vedtægter – uden at gå i dybden med hvad det er. Jeg har ikke råd til at få lavet en altan – og det har ham øverst på 4. heller ikke, men han er ikke generet af det. Kan de få lavet altaner uden om mig? Har jeg noget at skulle have sagt – og kan I gennemskue om ændringen eventuelt kunne være for at omgå, at jeg har noget at skulle have sagt?

Vores svar fra

Først og fremmest så har du selvfølgelig noget at skulle have sagt. En andelsboligforening er et demokrati og hver andelshaver har en stemme. Er man ikke enig i demokratiets beslutning, kan man selvfølgelig opleve det som at denne trækkes ned over hovedet på en, men det er nu engang vilkårene i en andelsboligforening. Ved større beslutninger kræves der som oftest også mere end blot almindeligt flertal.

Alt efter hvordan Jeres vedtægt er formuleret, kan der være forskellige scenarier for hvordan et sådan projekt kan vedtages. Typisk ser vi altanprojekter vedtaget med kvalificeret flertal (2/3 fremmøde og 2/3 flertal).

For at kunne opnå nødvendigt flertal, ser vi oftest, at der ikke er nogen tvang i forhold til deltagelse i projektet. Det betyder at kun de, som ønsker altan – får altan – og den kontante ydelse til finansiering af projektet også kun dækkes af de som får altan.

Vedtages projektet efter de forskrevne vedtægter, kan du desværre ikke modsætte dig dette. Det skal dog nævnes, at man ikke bare kan sætte hvad som helst op. Projektet skal godkendes af kommunen, som bl.a. vurderer gener, eksempelvis i forhold til lysindfald.

I forhold til ændringen af vedtægten, så kan jeg forestille mig, at ændringen nærmere skal beskrive vedligeholdelsespligten af altanerne, forbedringstillægget osv. Men om dette er tilfældet her kan jeg desværre ikke svare på. Hvis du er urolig for hvad ændringen indeholder, vil jeg anbefale at du forsøger at spørge ind til hvad ændringen har til hensigt. En ændring af vedtægten kan kun vedtages med kvalificeret flertal.

Anette Dyhl
Afdelingsdirektør
DATEA AS
Lyngby Hovedgade 4 · 2800 Kgs. Lyngby
www.datea.dk

Andelsportal.dk
Om forfatteren Andelsportal.dk har siden år 2000 formidlet nyheder, informationer og services til landets andelsboligforeninger. Forskellige forfattere har løbende skrevet artikler og bidraget med viden til andelsportal.dk’s arkiv af nyheder, guides og indlæg.

Flere spørgsmål

Har du et spørgsmål til brevkassen?

Tak.

Vi har modtaget dit spørgsmål. Vores brevkasseredaktører kan desværre ikke besvare alle spørgsmål. Vi kan derfor ikke garantere at dit spørgsmål bliver besvaret og udgivet på hjemmesiden.