Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Altan.dk

Opløsning af andelsbolig

Spørgsmål: Vi er en andelsboligforening med 32 andelshavere og 7 lejeboliger + et erhvervslejemål. Andelsboligforeningen er dannet pr. 1.10.2005 og blev finansieret med F1-lån. Grundet rentestigninger vil den enkelte andelshavers boligydelse stige med ca. 40% hvilket er smertegrænsen for mange. Derfor: Kan det lade sig gøre at sælge ejendommen – således at samtlige andelshavere forbliver i deres lejligheder og overgår til alm. lejemål ?. Men hvad bliver huslejen ? Går andelshaverne tilbage til den oprindelige omkostningsbestemte husleje (den som gælder for de tilbageblevne lejere) ? Kan vi eventuelt lave en klausul i en evt. salgsaftale hvori det præciseres at lejlighederne KUN ved fraflytning kan renoveres med f.eks. nyt køkken og bad ? Med venlig hilsen Gitte
 
 

Vores svar fra

Kære Gitte Olsen
 
Man kan ikke tvinge lejere til modernisering af køkken mv.Det kan lade sig gøre i forb. m. en lejligheds fraflytning, men moderniseringsønsker hos udlejeren skal forelægges for beboerrepræsentationen inden udlejer kan skride til modernisering af den enkelte lejlighed.
En boligydelsesstigning på 40% lyder meget i overkanten af hvad der kan være følgevirkningen af en rentestigning på F1 lånet. Jeg anbefaler foreningen at søge bistand hos en kyndig andelsbolig advokat, for en gennemgang af foreningens muligheder.
Foreningen kan beslutte at sælge ejendommen til en investor som så accepterer at beboerne bliver i deres lejligheder, nu som lejere og med de lejereguleringsmuligheder som lejelovgivningen giver mulighed for. Det afhænger af ejendommens tidligere anvendelse, om den er fredet  mv., hvilket regelsæt der skal benyttes.
I kan få en valuar til at vurdere ejendommen til salgsprisen i dagens marked. Det koster ca 15.000,- kr. Valuaren kan også hjælpe jer med at vurdere en evt anden belåning, evt. tegning af en rentesikringsaftale eller lignende som fastlåser huslejen i årene fremover, således at i bedre kan disponere foreningens økonomi.
Hvis i ikke har en professionnel advokat eller administrator til at hjælpe jer bør i få det straks.
I er velkomne med evt. yderliger spørgsmål.
 
 
Med venlig hilsen
ADVODAN
Henning Petersen
advokat
ADVODAN | Strandgade 51 | 3000 Helsingør
Tlf: 49 21 21 21 |  Fax: 49 21 58 30
Email: hpe@helsingoer.advodan.dk
ADVODAN – et netværk til forskel

Andelsportal.dk
Om forfatteren Andelsportal.dk har siden år 2000 formidlet nyheder, informationer og services til landets andelsboligforeninger. Forskellige forfattere har løbende skrevet artikler og bidraget med viden til andelsportal.dk’s arkiv af nyheder, guides og indlæg.

Flere spørgsmål

Har du et spørgsmål til brevkassen?

Tak.

Vi har modtaget dit spørgsmål. Vores brevkasseredaktører kan desværre ikke besvare alle spørgsmål. Vi kan derfor ikke garantere at dit spørgsmål bliver besvaret og udgivet på hjemmesiden.