Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Bykærs Anlæg ApS

Omlægning af anlægslån i en andelsboligforening, 7 andele.

Anlægslånet er – banklån 1.235.000,- kr. med rente 5.667 pr. okt. 2010 afdragsfrit dvs. uden tilbagebetaling på lån. Foreningen er i øvrigt stiftet pr. juli 2009 Øvrigt lån med ”renteswoap”?. Prioitetsgæld på 7.02 mill. Ejendom købt for 7.8 mill. I alt 12 boliger, 6 på ca. 69 m2 , 6 på ca. 40 m 2 Denne forespørgelse drejer sig i første omgang om anlægslånet. Vores lån er desværre optaget på et tidspunkt vor renterne var høje. Derfor er lånet ikke attraktivt i dag. Det der er mere interessant er den omlægning af vores interne økonomi som bør foretages. Vores boligafgift er høj – meget høj. Udgifterne ved driften udgør en del heraf, men væsentligt er at få renterne ud i privatsfæren. Som andelshaver har vores husstand interesse i at indfri hele anlægslånet. Heraf udgør vores andel med en 69 m2 ud af 443 m2 andelsboligareal ca. 15.6 %; svarende til ca. 192.000,- kr. Problemet er at de øvrige andelshavere er usikre på mulighederne for optagelse af lån, herunder er de ikke i stand til at låne i deres bank eller de kan faktisk bare ikke overskue det. Vi har derfor følgende spørgsmål: Er der mulighed for eller har I i Amagerbanken kendskab til fortilfælde hvor den enkelte andelshavere indfrier ”sin” andel af lånet og i stedet optager private lån? Dvs. at enkelte andelshavere efter interesse hver især optager lån til indfrielse af foreningens gæld. De vil da få glæde af rentefradraget som p.t. “dør” i foreningen. Det bliver til mange penge på sigt. Samtidig skal boligafgiften for de relevante andele reguleres ned. Hvis det ikke er muligt at enkelte indfrier lånet med en lavere boligafgift som resultat, har Amagerbanken så kendskab til følgende: Hvis vi kan blive enige om at indskyde, kan hver især undersøge egen “indskudsmulighed” men er der mulighed for en ”rabatordning”, hvis en gruppe samlet optager private lån, der vel må være en form for forbrugslån? Eller lignende. Alle skal kreditvurderes, men det burde være muligt at godkende et evt. beskedent indskud fra alle.

Vores svar fra

En andelsboligforening er ikke skattepligtig, og det betyder for andelshaverne, at de ikke har fradrag for foreningens gæld, til gengæld betaler andelshaverne ikke ejendomsværdibeskatning.
Som andelshavere har I mulighed for at optage lån med sikkerhed i andelen (pant i andelsbogen) og indfri foreningens lån i banken. På den måde får i flyttet gælden til privatlån og I får dermed rentefradrag. Hvis det er en løsning I vil arbejde videre med, må det indebære, at alle andelshaverne vælger den model og låner i sit pengeinstitut. Før I går i gang, skal I lige vende modellen med jeres revisor, fordi der kan være en risiko for, at I bliver beskattet ved salg, når I trækker pengene ud af andelsboligforeningen igen. 
Med venlig hilsen
Klaus Folmann
Erhvervsrådgiver
Erhvervsafdelingen
Amagerbrogade 25
2300  København S

Andelsportal.dk
Om forfatteren Andelsportal.dk har siden år 2000 formidlet nyheder, informationer og services til landets andelsboligforeninger. Forskellige forfattere har løbende skrevet artikler og bidraget med viden til andelsportal.dk’s arkiv af nyheder, guides og indlæg.

Flere spørgsmål

Har du et spørgsmål til brevkassen?

Tak.

Vi har modtaget dit spørgsmål. Vores brevkasseredaktører kan desværre ikke besvare alle spørgsmål. Vi kan derfor ikke garantere at dit spørgsmål bliver besvaret og udgivet på hjemmesiden.