Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Rohde & Hansen Ejendomsservice ApS

Mystiske individuelle forbedringer…

Spørgsmål: Min kæreste og jeg har købt en andelslejlighed i sommers. Da vi overtog lejligheden sagde sælger, at den månedlige afgift “individuelle forbedringer” (udover boligafgiften, act. varme, kabeltv og internet) kunne nedsættes, hvis vi arbejdede for det. Vi har fået at vide, at de individuelle forbedringer stammer fra dengang bygningen var en udlejningsejendom. Forbedringer som nok er kommet over i andelen på en “forkert” måde, dengang andelsforeningen blev etableret.
Det drejer sig kun om få andelshavere i andelsforeningen, som har denne høje post “individuelle forbedringer” på næsten 4.000,- kr. Vi har skrevet til ejendomsadministrationen og bestyrelsen om dokumentation og specifikation af posten “individuelle forbedringer”. De henviser hver til hinanden, og vi har endnu ikke set nogen dokumentation herpå. Ved samtale med naboer på trappen har vi hørt at posten “individuelle forbedringer” er nogle fælles forbedringer af altaner og elevator på ejendommen fra dengang, det var en udlejningsejendom.
Åbenbart har ejer dengang opsat de “individuelle forbedringer” på nogle lejemål, hvor der kom nye lejere til. Og disse få lejemål har så stadig denne “individuelle forbedring” tilknyttet, også efter det er blevet en andelsforening.
Er det rimeligt og lovligt, at skulle betale større beløb til nogle åbenbart fælles forbedringer? Det virker underligt at kalde posten “individuelle forbedringer”, når det nu er fælles forbedringer. Det undrer os yderligere, at bestyrelsen og ejendomsadministrationen umiddelbart ikke har mulighed for at fremsende dokumentation og udspecificering af den pågældende post. Hvad skal vi gøre? Vi synes jo det er lidt uretfærdigt, at vi ikke alle betale det samme til fælles forbedringer som alle i forvejen nyder godt af. En andelsforening er en solidarisk forening. Håber I kan give os et råd. På forhånd tak. Jon

Vores svar fra

Kære Jon
I skal bringe spørgsmålet op på en generalforsamling, hvor bestyrelse administrator skal redegøre for posten og dens baggrund. Hvis lejlighederne er lige gode skal i betale det samme pr m2 i boligydelse, men det kan selvfølgelig ændres i det omfang man kan dokumentere individuelle forbedringer som også er forbedringer i f t de øvrige lejligheder. I modsat fald er det ukorrekt at kræve merbetaling i både boligydelse og købesum for andelen. Der er en forældelsesfrist på et halvt år hvis i har betalt for meget for andelen. Så mit råd er at i, i denne situation, snarest søger hjælp hos en kyndig advokat. Bestyrelsen bør allerede nu afæskes en forklaring på skrift således at i har hold i baggrunden inden i evt. går videre med sagen.
 
 
Med venlig hilsen
ADVODAN
Henning Petersen
advokat
ADVODAN | Strandgade 51 | 3000 Helsingør
Tlf: 49 21 21 21 |  Fax: 49 21 58 30
Email: hpe@helsingoer.advodan.dk
ADVODAN – et netværk til forskel

Andelsportal.dk
Om forfatteren Andelsportal.dk har siden år 2000 formidlet nyheder, informationer og services til landets andelsboligforeninger. Forskellige forfattere har løbende skrevet artikler og bidraget med viden til andelsportal.dk’s arkiv af nyheder, guides og indlæg.

Flere spørgsmål

Har du et spørgsmål til brevkassen?

Tak.

Vi har modtaget dit spørgsmål. Vores brevkasseredaktører kan desværre ikke besvare alle spørgsmål. Vi kan derfor ikke garantere at dit spørgsmål bliver besvaret og udgivet på hjemmesiden.