Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Tømrermester RFA

Misbrug af andel efter sammenlægning

En andelshaver, der kan sammenlægge sin bolig med en ledig, har ret til det ifgl. vedtægterne, men det forudsætter at andelshaveren får tilladelse fra kommunen. Der er visse krav, som skal opfyldes – men spørgsmålet er, om ikke toilet og køkken skal nedlægges, for at lejligheden skal fremstå som 1 bolig med 1 andel ifgl. vedtægterne? Der er jo ingen lejligheder i vores ejendom, der har 2 KØKKENVASKE, 2 TOILETTER, 2 STK. BAD! Foreningen skal vel ikke vedligeholde disse ekstrafciliteter? Andelshaveren har fremlejet den erhvervede lejlighed ud til fremmede – så den fremstår som en selvstændig lejlighed – selvom den er nedlagt ved sammenlægningen. Lejeren har tilmeldt sig i folkeregistret til den nedlagte adresse! Hvordan kan man rejse en sag imod dette misbrug? Er det ikke omgåelse af loven og vedtægterne?

Vores svar fra

Kommunen vil normalt stille som betingelse for byggetilladelse, at det ene køkken og toilet nedlægges. Du bør derfor kontrollere indholdet af kommunens byggetilladelse, som bestyrelsen naturligvis kan forlange at se.

Hvis ikke kommunen stiller krav herom og det ikke fremgår af jeres regler for sammenlægning, kan I nok ikke forlange, at andelshaveren nedlægger det ene køkken og badeværelse.

Vedligeholdelsespligten følger de regler, der er beskrevet for vedligeholdelse i øvrigt, med mindre andet er vedtaget i forbindelse med sammenlægninger.

Vedrørende fremleje bør du kontrollere vedtægtens regler herom. Normalvis giver vedtægten mulighed for fremleje af “enkelte lokaler”. I nærværende tilfælde vil jeg mene, at der er tale om en omgåelse og I bør derfor fremsættes skriftligt påkrav om, at fremlejeforholdet bringes til ophør, idet andelshaveren ellers kan ekskluderes. Forinden foreningen i yderst konsekvens skrider til eksklusion, bør foreningen konsultere en advokat.
Med venlig hilsen
Jacob Linvald
Advokat
DATEA AS
Lyngby Hovedgade 4 · 2800 Kgs. Lyngby
www.datea.dk

Andelsportal.dk
Om forfatteren Andelsportal.dk har siden år 2000 formidlet nyheder, informationer og services til landets andelsboligforeninger. Forskellige forfattere har løbende skrevet artikler og bidraget med viden til andelsportal.dk’s arkiv af nyheder, guides og indlæg.

Flere spørgsmål

Har du et spørgsmål til brevkassen?

Tak.

Vi har modtaget dit spørgsmål. Vores brevkasseredaktører kan desværre ikke besvare alle spørgsmål. Vi kan derfor ikke garantere at dit spørgsmål bliver besvaret og udgivet på hjemmesiden.