Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Altan.dk

Lovligt krav i andel

Hej… Mit spørgsmål til jeg har lidt en forhistorie, så venligst bær over med mig… En ældre dame har bedt bestyrelsen i andelsforeningen om at varetage salg af hendes lejlighed pga. at hun flytter på plejehjem. Bestyrelsen har derfor opsat en seddel hvor de selvfølgelig beskriver lejligheden, pris, areal osv. Men det jeg ikke kan forstå er at bestyrelsen forbeholder sig ret til; citat “at overtage salg af ny lejers evt. ledige andel”. Det skal forstås på den måde, at hvis min nabo søger den opslåede lejlighed og får den, vil bestyrelsen have ret til at sælge hendes lejlighed, selvom både min nabo og jeg begge er indforståede med at jeg skal overtage hendes lejlighed ved en evt. fraflytning. Jeg har gennemsøgt vores vedtægter og her er denne regel ikke at finde. Mit spørgsmål til jer er så, om bestyrelsen har ret til dette? Det jeg mener, er at en andel er privat ejendom og ikke bestyrelsens. Og mht. kriterierne for at søge den ældre dames lejlighed, så er det afhængig af anciennitet i foreningen..

Vores svar fra

Du kan finde svaret i vedtægtens §§12-13.
Ved fraflytning har en andelstager i jeres forening ret til inden 2 måneder at indstille en ny andelstager som skal godkendes af bestyrelsen, medmindre der er vægtige saglige grunde for ikke at godkende den indstillede.
Den gamle dame som skal på plejehjem har deponeret sin indstillingsret hos bestyrelsen. Hvis din nabo flytter ind i damens lejlighed og du flytter ind i din nabos, vil bestyrelsen have indstillingsretten til din lejlighed og du vil ved en senere fraflytning fra foreningen kunne gøre brug af din ret til at indstille en køber af din andel.
Hvis din nabo har bedst anciennitet til at overtage den gamle dames lejlighed, medens du har en lav anciennitet ( og bestyrelsen synes det er et problem) kan du først bytte med din nabo, som så fra din lejlighed kan flytte til den gamle dames lejlighed.
Med venlig hilsen
ADVODAN
Henning Petersen
advokat
ADVODAN | Strandgade 51 | 3000 Helsingør
ADVODAN – et netværk til forskel

Andelsportal.dk
Om forfatteren Andelsportal.dk har siden år 2000 formidlet nyheder, informationer og services til landets andelsboligforeninger. Forskellige forfattere har løbende skrevet artikler og bidraget med viden til andelsportal.dk’s arkiv af nyheder, guides og indlæg.

Flere spørgsmål

Har du et spørgsmål til brevkassen?

Tak.

Vi har modtaget dit spørgsmål. Vores brevkasseredaktører kan desværre ikke besvare alle spørgsmål. Vi kan derfor ikke garantere at dit spørgsmål bliver besvaret og udgivet på hjemmesiden.