Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Bykærs Anlæg ApS

Lovlighed af opsætning af altaner

Min kone, vores to døtre og jeg selv bor i en andelslejlighed i stuen. Vi har boet her i 4 1/2 år og er meget glade for vores lejlighed. I November sidste år fik vi et brev fra bestyrelsen i andelsforeningen om at man gerne ville etablere altaner ud mod gaden på 1. 2. 3. og 4. sal. Alle udgifter skulle dækkes af de enkelte andelshavere og ikke foreningen.
Vi meldte straks ud at det var vi imod, da vore stuelejlighed ville få mindre lys ind i vores spisestue på grund af altanen som de ville etablere på 1. sal.

Vi ved at det vil begrænse lysindfaldet i spisestuen, da vi i vores tilstødende stue har et vindue som er magen til, og her har overboen en karnap som skygger over de øverste vinduer. Ovenikøbet kan vi se at de altaner de har kig på er dybere end karnappen og vil således skygge endnu mere. Nå, men vi sagde som sagt at vi var imod altanerne, herefter blev vi kontaktet af en anden andelshaver som spurgte om vi ikke kunne komme i tanke om en løsning på problemet. Det kunne vi ikke.
Nu har vi så lige modtaget en indkaldelse til ektraordinær generalforsamling hvor man vil have alle andelshavere til at stemme om 1. 2. 3. og 4. sal skal have lov til at sætte altaner op.
Mit spørgsmål til dig/jer er så, har de lov til det? Altså at ignorere vores nej, og sætte det op til afstemning. Og hvis de gerne må det, hvor mange skal så sige ja før det er vedtaget?

Vores svar fra

En enkelt andelshaver har ikke vetoret, med mindre det fremgår af vedtægterne.

Generne kan være så voldsomme, at regler om majoritetsmisbrug finder anvendelse (altså at et flertal reelt beslutter, at jeres lejlighed er ubeboelig). Men den situation tror jeg ikke, at I kommer i: For inden byggeriet kan gå i gang skal der søges byggetilladelse, og i den forbindelse vil teknisk forvaltning skulle vurdere sagen.

Ved at henvende jer til teknisk forvaltning kan I skærpe forvaltningens interesse for byggeriet, ligesom I kan få oplyst, om der er begrænsninger for altanernes størrelse i lokalplaner m.v.

Som jeg forstår spørgsmålet, skal andelsboligforeningen ikke have noget med byggeriet at gøre. Men den bør sikre sig, at det opføres korrekt, herunder at beregninger af holdbarhed m.v. er i orden. Der bør derfor udføres en form for tilsyn.

Jeg kan foreslå, at andelsboligforeningen kontakter en fagmand for at drøfte dette tilsyn. Ved at gøre det allerede på nuværende tidspunkt, kan der måske findes en løsning, der generer jer mindre, end det ser ud til med den foreslåede løsning?

Per Nielsen
Partner | Advokat (H)

Andelsportal.dk
Om forfatteren Andelsportal.dk har siden år 2000 formidlet nyheder, informationer og services til landets andelsboligforeninger. Forskellige forfattere har løbende skrevet artikler og bidraget med viden til andelsportal.dk’s arkiv af nyheder, guides og indlæg.

Flere spørgsmål

Har du et spørgsmål til brevkassen?

Tak.

Vi har modtaget dit spørgsmål. Vores brevkasseredaktører kan desværre ikke besvare alle spørgsmål. Vi kan derfor ikke garantere at dit spørgsmål bliver besvaret og udgivet på hjemmesiden.