Lovliggørelse af badeværelse
Hej Jeg har et konkret spørgsmål i en lidt speget sag angående salg af en andelslejlighed på Nørrebro. Sagen kort: “Vi har sat vores andelslejlighed til salg, som vi har haft i 9 år. -Alt slag og køb af alle lejligheder i andelsforeningen er altid foregået gennem bestyrelsen og administrator og bestyrelsen har altid vurderet lejlighederne ved salg/køb. (ingen penge direkte mellem sælger og køber). I forbindelse med salget kommer en vvs-synsmand og kigger forskellige ting igennem, hvorefter han konkludere at badeværelset i lejligheden ikke er tilmeldt Center for Byggeri, byggesags afdelingen på Ottiliavej 1, teknik og miljøforvaltningen Københavns Kommune. På vores andelsbevis står at vi har købt en 4 værelses lejlighed med badeværelse og gæstetoilet. Vi har oven ikøbet fået nedslag i vores købspris for 9 år siden pga. nogle manglende fliser i badeværelset. Altså har bestyrelsen været viden og og godkendt badeværelset tidligere. Endvidere har vi erfaret at hverken ejer før os eller forrige ejer har etableret badeværelset. Her er vi omkring 18-20 år tilbage i tiden. Overboen og underboen i ejendommen har identiske badeværelser med vores (de er tilmeldt) og alt tyder på at de 3 badeværelser er opført samtidig. Spørgsmålet er følgende: -Hvis badeværelset er opført af ejendommen før det blev til en andelsforening i 1984, hvem bære så ansvaret or at få lovliggjort badeværelset? -Hvis badeværelset er opført at den første andelshaver, hvem bære så ansvaret for at få lovliggjort badeværelset? -Og kan andelsforeningen/bestyrelsen stilles til ansvar for at have solgt en andelslejlighed under falske forudsætninger i forhold til andelsbeviset? I må meget gerne ringe til mig for at få uddybet forklaringer og hvis der er ting i ikke forstår.
Der er meget, der tyder på, at lovliggørelse vil kunne ske ved forholdvis enkelt ansøgning til kommunen om byggetilladelse – eventuelt bilagt byggetilladelsen til de andre badeværelser. Prøv eventuelt at kontakte teknisk forvaltning.
Når det er sagt, vil det som udgangspunkt være andelsboligforeningen, der har pligten til at foretage lovliggørelsen, såfremt badeværelset allerede var opført, da foreningen blev stiftet.
Hvis badeværelset er blevet opført af en andelshaver, påhviler ansvaret den nuværende andelshaveren, der så formentligt vil kunne gøre et regresansvar gældende mod tidligere andelshavere. Ansvaret forældes som udgangspunkt først efter 20 år.
Forudsat at bestyrelsen ikke har har kendskab til det ulovlige badeværelse, vil der nok ikke kunne pålægges bestyrelsen et ansvar.
Med venlig hilsen
Jacob Linvald
Advokat
DATEA AS
Lyngby Hovedgade 4 · 2800 Kgs. Lyngby
www.datea.dk
Flere spørgsmål