Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Bykærs Anlæg ApS

Likvidering af andelsboligforening

Jeg er andelshaver i en andelsboligforening. Jeg overvejer at stille forslag omkring likvidering af andelsboligforeningen. Jeg havde forestillet mig en model, hvor alle andelshavere kunne købe deres nuværende andel som ejerlejlighed. Er det korrekt, at andelsboligforeningen gennem et anpartsselskab dels kan gennemføre salget skattefrit (på trods af, at de har lejeindtægter fra ikke-andelshavere) samt tilbyde andelshaverne deres andel som ejerlejlighed til anpartsselskabets købspris tillagt omkostninger fra køb, salg og udskykning? Vil beskatningen i denne situation, hvor AB navnligt har indtægter fra ikke-andelshavere, være anderledes hvis AB blev solgt til et selskab og andelshaverne herefter fik deres likvidationsprovenu og enten blev lejere eller valgte at flytte? Er der en bedre fremgangsmåde/model end disse? Hvilke andre fordele og ulemper er der ved de mulige modeller?

Vores svar fra

Kære Stig

Andelsboligforeninger må ikke lade sig opdele i ejerlejligheder og ej heller sælge ejerlejligheder. Et salg til et selskab ejet af andelshaverne betragtes som omgåelse af forbudet om salg af ejerlejligheder. Et salg til en uafhængig person er tilladt, således at andelstagerne får status som lejere.Herefter kan andelsforeningen likvideres og andelstagerne kan dele foreningens midler imellem sig, skattefrit.Om denne person så efterfølgende finder på at opdele ejendommen i ejerlejligheder(hvis det kan lade sig gøre?) er en anden sag, men der må ikke være en aftalt eller forudsat sammenhæng mellem salget og andelstagernes senere – eventuelle – status som ejerlejlighedsejere.
Hvis i vælger at lade ejendommen vurdere af en kyndig valuar, som tager hensyn til ejendommens handelsværdi i fri handel, svarende til den værdi foreningen kan få hos en kyndig, uafhængig køber, vil i som andelstagere opnå det samme at salg af andelen giver det samme i provenu – tilnærmelsesvis -som ved likvidation af foreningen efter et salg af ejendommen.I behøver jo ikke at opgive ejendomsretten til andelen for at få likviditet frigjort.Andelsbeviset kan jo i dag belånes. Dette er den sædvanlig og sikre model. 

Med venlig hilsen
ADVODAN
Henning Petersen
advokat
ADVODAN | Strandgade 51 | 3000 Helsingør
Tlf: 49 21 21 21 |  Fax: 49 21 58 30
Email: hpe@helsingoer.advodan.dk
ADVODAN – et netværk til forskel

Andelsportal.dk
Om forfatteren Andelsportal.dk har siden år 2000 formidlet nyheder, informationer og services til landets andelsboligforeninger. Forskellige forfattere har løbende skrevet artikler og bidraget med viden til andelsportal.dk’s arkiv af nyheder, guides og indlæg.

Flere spørgsmål

Har du et spørgsmål til brevkassen?

Tak.

Vi har modtaget dit spørgsmål. Vores brevkasseredaktører kan desværre ikke besvare alle spørgsmål. Vi kan derfor ikke garantere at dit spørgsmål bliver besvaret og udgivet på hjemmesiden.