Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Bykærs Anlæg ApS

Lån i andelsboligforeningen

Hej,

Min kæreste og jeg har et spørgsmål vedr. lån i vores andelsboligforening:

Fakta:

Ejendomsvurdering: 19,9 mio. kr.

Gæld: Ca 11 mio. kr.

Lån pt.: Renteswap med fast rente på 4,26% – restløbetid ca. 3,5 år. Hovedstol er på 9,05 mio. kr. med 10 års afdragsfrihed, som udløber samme tid som renteswappen.

Vores spørgsmål går ud på om det ikke er bedst, at man derefter begynder at afdrage på gælden.
Derudover vil vi gerne vide, om ikke den mdl. boligafgift bliver billigere, når renteswappen er udløbet. Bestyrelsen siger, at det er vigtigt med gæld som nu, da det ellers vil blive for dyrt at købe sig ind ved lavere gæld.

Vi er forvirrede… Kan du hjælpe?

På forhånd tak.

Mvh
Hanne & Claus

— Hanne & Claus

Vores svar fra

Hej Hanne og Claus

Tak for jeres spørgsmål.

Som forening bestemmer I jo reelt set selv, hvad I ønsker at bruge en potentiel rentebesparelse på, f.eks. ved udløb af jeres renteswap. Ofte træffes beslutningen i samarbejde med bank, revisor eller administrator. I kan enten:

· Påbegynde afvikling på gælden
· Nedsætte boligafgiften
· Eller begynde at spare op til vedligeholdelse.

Når I som forening påbegynder afvikling af gæld, så svarer det reelt set til, at I som forening kollektivt begynder at spare penge op i ejendommen. Det giver på sigt en højere andelskrone. Hvis I nedsætter boligafgiften, så betyder det jo sådan set at I fravælger opsparing, men udbetaler overskuddet til andelshaverne. Hvis ejendommen har et vedligeholdelsesefterslæb, bør foreningen overveje om der skal henlægges midler til formålet.

Derfor er disponering af en evt. rentebesparelse/overskud et spørgsmål om strategi, og der er ikke nogen drejebog for, hvad der er korrekt.

Lasse Andersen
Om forfatteren Lasse Andersen er erhvervsrådgiver i Nordea Boligforeninger, og er specialist i finansiering af andelsbolig- og ejerforeninger. Du kan kontakte ham, hvis jeres forening har brug for hjælp til finansiering af vedligeholdelses- eller forbedringsarbejder på ejendommen. I er mere end velkommen til at aftale møde med Lasse eller med en kollega fra Nordea.

Flere spørgsmål

Har du et spørgsmål til brevkassen?

Tak.

Vi har modtaget dit spørgsmål. Vores brevkasseredaktører kan desværre ikke besvare alle spørgsmål. Vi kan derfor ikke garantere at dit spørgsmål bliver besvaret og udgivet på hjemmesiden.